З 8 по 11 листопада в Києві проходитиме 9-та Міжнародна виставка «Нафта і газ-2005»

Якщо XX століття було століттям атома та інформаційних технологій, то XXI вже тепер можна назвати століттям енергоносіїв. Від того, в який спосіб людство зможе забезпечити свою потребу в енергетичних ресурсах за умов, коли з кожним роком їх потрібно дедалі більше і для промисловості, і для населення, безпосередньо залежить майбутнє всієї земної цивілізації.

Для України, яка активно інтегрується у світову економіку, забезпечення вуглеводневими ресурсами є одним із найважливіших завдань. Успішність його виконання визначається трьома ключовими чинниками. Зокрема, Україна має колосальний досвід з видобування й транзитування вуглеводневої сировини. Сто років тому нафтові й газові промисли на заході України були найбільшими в Європі, ми першими на континенті розпочали експорт газу до інших країн, а діюча газотранспортна система держави є другою за потужністю в Європі. При цьому нафтогазова галузь України має значний нереалізований потенціал щодо інтенсифікації видобутку вуглеводнів, ефективнішого їх транспортування, переробки тощо. А отже, з’являється потреба у застосуванні найсучасніших нафтогазових технологій та наукових розробок — як вітчизняних, так і закордонних.

Саме для того, щоб окреслити всі важливі проблеми, які знаходяться «на перехресті» цих трьох векторів, та знайти шляхи їх ефективного вирішення, щороку під егідою Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» проводиться Міжнародна виставка «Нафта і газ».

Цьогорічний, дев’ятий за ліком нафтогазовий форум, який розпочнеться 8 листопада в Києві у павільйоні Міжнародного виставкового центру (Броварський проспект, 15), відрізняється від своїх попередників. І не лише кількісно, хоча саме тут зростання найпомітніше: цього року площа експозиції збільшилася майже в чотири рази, а кількість учасників, за попередніми оцінками, зросте в 2,5 разу і наблизиться до трьох сотень. Свої стенди на виставці представлять компанії із 16 країн: Росії, США, Німеччини, Франції, Польщі, Нідерландів, Великої Британії та інших. Деякі країни — наприклад, Індія та Фінляндія — беруть участь у форумі вперше. Свої досягнення демонструватимуть визнані авторитети галузі: такі, як французькі компанії GAS DE FRANCE та SCHLUMBERGER, німецька E. ON RUHRGAS, американські HALLІBURTON та HONEYWELL. Велику експозицію підготувала польська PGNІG, а британська SHELL цього року представить стенд загальною площею близько 100 кв. м.

Однак набагато цікавішим є якісне зростання виставки та ті тематичні акценти, які спостерігаються в нинішніх експозиціях. Наприклад, дуже багато компаній представляють обладнання для автоматизації виробничих процесів у нафтогазовій галузі. Помітно активізувалася присутність фірм, що здійснюють переробку нафтопродуктів, виробництво мастил тощо. Сейсморозвідка, сучасні видобувні технології, методи обслуговування родовищ, широкий спектр наукових розробок у нафтогазовій сфері — все це буде показано на виставці.

Ще одна цікава особливість — цього року дуже багато фірм представляють технології використання полімерних виробів у нафтогазовій галузі (їх кількість зросла більш ніж утричі). Це, безумовно, пов’язано з проведенням семінару «Трубопроводи з полімерних та композиційних матеріалів у нафтовій і газовій промисловості». Він відбудеться 9—10 листопада в ході Міжнародної конференції «Нафтова і газова промисловість України: на шляху до євроінтеграції», яка проводитиметься в рамках виставки «Нафта і газ-2005».

Як завжди, центральним елементом виставки будуть стенди НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх компаній. Звертає на себе увагу експозиція Центру метрології нафти, нафтопродуктів, природного та скрапленого газу НАК «Нафтогаз України», який будується у м. Боярка під егідою Європейської комісії та в рамках програми «Іногейт». На його базі плановано створити Східноєвропейський міждержавний центр метрології природного газу. У самому центрі з’являться повірочні стенди і лабораторії для метрологічного супроводження газовимірювального обладнання, яке використовується у газотранспортній системі України. Це дозволить переоснастити газові магістралі, зокрема експортні, максимально точними газовими лічильниками. Нові технології дадуть змогу враховувати обсяги газу, який транзитується, з точністю до 0,5 відсотка, тоді як старе радянське обладнання, що досі експлуатується в Україні, дає на порядок вищу похибку.

Про високий статус виставки свідчить інтерес до неї з боку найвищих посадових осіб держави. Очікується, що у відкритті експозиції візьмуть участь Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, народні депутати, урядовці, представники профільних відомств.