Парламентські вибори в Україні в березні 2006 року стануть важливим шансом для нашої держави показати себе. Бо якщо вибори не будуть чесними і прозорими, Україна втратить можливість приєднатися до Європи. Про це заявив на прес-конференції у Верховній Раді України екс-президент Парламентської асамблеї Ради Європи, член робочої групи Європейського парламенту з питань східних сусідів Європейського союзу, співголова робочої групи Партії європейських соціалістів Пітер Шидер (Австрія). Він зазначив, що прийняття нових Цивільно-процесуального, Адміністративного кодексів України та багатьох інших законів, зокрема про фінансування партій і діяльність ЗМІ під час виборів, є чітким сигналом того, що Україна перебуває на шляху до європейських стандартів. А майбутні парламентські вибори матимуть величезне значення, бо вперше в Україні формуватимуть уряд за новою Конституцією.

Делегація Європарламенту прибула до України, щоб проаналізувати ситуацію після помаранчевої революції, які зрушення у розвитку демократії відбулися в нашій державі. Після Києва європарламентарії вирушать до Росії, Білорусі та Молдови. Член робочої групи Європарламенту Тадеуш Івінскі (Польща) наголосив, що європарламентарії не виступають у ролі суддів чи арбітрів напередодні парламентських виборів в Україні, однак хочуть на власні очі поспостерігати за політичним процесами в нашій державі. Екс-президент ПАРЄ Пітер Шидер, сказав, що вражений прогресом і досягненнями в Україні після президентських виборів. За його словами, Парламентська асамблея Ради Європи направить до України для спостереження за парламентськими виборами представницьку делегацію, а якщо надійде запрошення з боку нашої держави, ПАРЄ також направить до України своїх експертів і фахівців для допомоги під час підготовки та проведення парламентських виборів. Як представники партії європейських соціалістів П. Шидер та Т. Івінскі зауважили, що євросоціалісти зацікавлені в тому, щоб Україна приєдналася до Європейського союзу. «Для нас це також буде вигідно», — сказав

Т. Івінскі, а П. Шидер додав: європейські парламентарії мають побачити позитивні зрушення, які відбулися в Україні, щоб звітувати про них перед Радою Європи та Європейським парламентом.