Вони тривають і за нової влади, яка вимагає, щоб усе відбувалося в рамках закону. Та досі громадськість турбують вчинки деяких забудовників, котрі часто діють на межі закону й криміналу. Останній приклад — конфлікт у селищі Гаспра між членами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Марат» і фірмою ТОВ «Олежко» збурив не лише ялтинців. Ця фірма за найактивнішої участі гаспринського селищного голови Олени Тетери отримала в оренду на 49 років земельну ділянку для будівництва елітного житлового висотного будинку. При цьому інтереси членів об’єднання співвласників «Марат» (на чиїй прибудинковій території мало розгорнутися будівництво) було грубо зневажено. Вночі їхні господарські споруди знищили, а речі викинули на смітник. Жителі вважають, що виникла серйозна загроза і їхньому будинку. До того ж документи на будівництво у них під вікнами досі викликають сумніви. А санітарний висновок засвідчив: «Земельна ділянка по вул. Маратівська, в районі буд. №1 не придатна для будівництва багатоквартирного житлового будинку...»

Коли на майданчику з’явилися «три десятки будівельників, озброєних пилами, сокирами, металевими трубами», в супроводі людей «у формі, схожій на міліцейську», відстоювати свій прибудинковий майданчик вийшли всі жителі, навіть жінки з малюками, пенсіонери й інваліди. Сумнівної зовнішності «будівельники» заходилися бити їх, кидали в них будівельні конструкції і каміння. Постраждало шість місцевих жителів, двох з яких госпіталізували (одна скалічена дівчинка досі перебуває в нейрохірургії). Зупинити ці «бойові дії» вдалося лише загону «Беркут», викликаному після втручання помічника народного депутата України Ігоря Франчука.

Та конфлікт і після цього не перейшов у правове русло. Мало того, від кримінальних дій серйозно постраждав голова об’єднання співвласників будинку «Марат» Олександр Юпатов, котрий очолює селищний осередок Партії зелених України. Читаю звернення Ялтинської міської організації цієї партії до Президента, Генпрокурора, міністра внутрішніх справ України, кримського прем’єра, голови Асоціації місцевого самоврядування півострова: «Увечері біля під’їзду будинку № 1 на вул. Маратівській в Гаспрі було здійснено бандитський напад на О. В. Юпатова. Невідомі вихлюпнули на його обличчя кислоту, в результаті чого потерпілий отримав хімічні опіки обличчя й був госпіталізований у Лівадійську лікарню, а потім у республіканський опіковий центр в Сімферополі...» (Лікарі засвідчили у нього опік кислотою ІІ і ІІІ ступенів правого боку обличчя й шиї. На щастя, життєво важливі функції не порушено, але на місці опіків формуються рубці). Ніхто не сумнівається що це — помста за зустіріч О. Юпатова з виконувачем обов’язків ялтинського міського голови Олександром Чабановим, у результаті для грунтовного розгляду ситуації було створено комісію, до якої увійшли по два депутати від Ялтинської міської й Гаспринської селищної Рад. А от численні візити О. Юпатова до Ялтинської прокуратури з приводу забудови й побиття мешканців Гаспри результатів не дали. Бездіяльність місцевої влади і правоохоронців «дала можливість зацікавленим у захваті землі й будівництві багатоповерхівки особам не лише відкрито загрожувати беззахисним людям фізичною розправою й підпалом їх житлового будинку, а й приступити до здійснення своїх погроз», — наголошують «зелені». О. Юпатов заявив, що продовжить свою боротьбу за справедливість через півтора місяця, коли вийде з лікарні. «Зелені» теж запевнили, що не терпітимуть таке свавілля, й уже звернулися до прокуратури автономії та організовують акції протесту.