30 серпня 2005 року прокуратура Чернігівської області порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами відкритого акціонерного товариства «ЧеЗаРа», що завдало відчутних збитків підприємству.

Відкрите акціонерне товариство «ЧеЗаРа» створено відповідно до рішення Міністерства машинобудування військово-промислового комплексу і конверсії України від 26.05.1994 № 764, шляхом перетворення державного підприємства «Чернігівський радіоприладний завод» на відкрите товариство.

Це підприємство за своєю діяльністю унікальне, оскільки працює в галузі високих технологій та виготовляє продукцію для космічних потреб.

Підприємство забезпечує роботою більш як 3000 громадян, утримує досить широку мережу соціальних закладів (лікарні, оздоровчі заклади для дітей та дорослих тощо). Продукція підприємства відома не тільки в Україні, а й далеко за її межами, багаторічні взаємовигідні робочі контакти встановлені з багатьма іноземними компаніями, участь у програмі «Морський старт» тільки підкреслює перспективні високотехнологічні напрацювання колективу.

Як нам стало відомо, прокуратура, не здійснюючи перевірки підприємства, порушила кримінальну справу і активно веде слідчі дії, для чого створено слідчу групу.

Уже понад місяць комісія не може встановити розміри «збитків», що і було начебто підставою для порушення кримінальної справи. Крім того, не встановлені і порушення закону.

На нашу думку, прокуратура втрутилася в суто господарську діяльність підприємства, що заборонено п.5 ст.19 Господарського кодексу України.

Розуміючи безперспективність порушення кримінальної справи за даним фактом, за вказівкою деяких посадових осіб місцевих органів влади на підприємство вже в котрий раз направляють з перевіркою фахівців податкової інспекції разом з працівниками прокуратури, які фактично перевіряють угоди, що вже були перевірені, і актами податкової інспекції підтверджена відсутність порушень.

Такі дії прокуратури спричиняють шкоду інтересам виробничого товариства, відсутність об’єктивної інформації про висновки перевіряючих породила різноманітні чутки в колективі, штучно створюється нервова обстановка.

Збитки зростають щоденно не тільки на ВАТ «ЧеЗаРа», а й усуваються можливості іноземного інвестування, що погіршує діловий імідж всієї держави.

Фракція ПППУ звертається до Генеральної прокуратури з вимогою негайно втрутитись у цю справу і сприяти відновленню законності, що сприятиме нормалізації виробничого процесу підприємства та захистити честь керівництва ВАТ «ЧеЗаРа».

Віталій МАЙКО, уповноважений представник фракції, народний депутат України.