Вечірнє засідання 3 листопада

Коли дійшла черга до розгляду так званих СОТівських законів, схвалення яких є передумовою вступу нашої держави до Світової організації торгівлі, у сесійній залі знову завирували пристрасті, залунали сирени та пискавки. Однак не лише ліві не підтримували розгляд цих документів — щодо процедури митного оформлення товарів, експортного мита на відходи та брухт чорних металів, живу худобу тощо. Жоден із законопроектів так і не було включено до порядку денного. Відтак уряду вочевидь доведеться також зробити своєрідний «піт-стоп», «дозаправку» — і вже новими аргументами переконувати депутатів у потребі відповідних законодавчих змін.

Верховна Рада розглянула у другому читанні нову редакцію закону «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України». Як зазначив доповідач і співавтор законопроекту — перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко, Суспільне телебачення і радіомовлення — це будуть дві різні структури, самостійні юридичні особи, кожна з яких матиме своє правління, але існуватиме одна наглядова рада, яка призначатиме і звільнятиме керівників цих структур. Однак у сесійній залі не вистачило депутатських голосів для остаточної підтримки цього закону, і його відправлено на повторне друге читання.

Натомість схвалено два законопроекти щодо пенсійного забезпечення. Зміни до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» надаватимуть інвалідам право отримувати пенсію по інвалідності за наявності в них певного строку страхового стажу на час настання інвалідності або на день їх звернення по пенсію. А прийняті зміни до закону «Про пенсійне забезпечення» стосуються багатодітних родин: передбачається, що один із подружжя, де виховують п’ятьох і більше дітей, матиме право на пенсію за віком на пільгових умовах. За вибором матері або в разі її відсутності, якщо п’ятьох чи більше дітей або дитину-інваліда виховував батько, йому призначатимуть дострокову пенсію за віком, але не раніше, ніж за п’ять років до досягнення ним пенсійного віку, за наявності не менше 20 років страхового стажу.

Частково врахувавши пропозиції Президента, парламентарії ухвалили зміни до статті 7 Закону «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності». За цим документом стане можливим передавати з державної у комунальну власність на безоплатній основі підприємства теплопостачання (теплоцентралі) за умови надання відповідними органами місцевого самоврядування зобов’язання не відчужувати це майно у приватну власність упродовж трьох років.