Народні депутати у четвер так і не обрали заступника Голови ВР та керівників і заступників голів комітетів. Та й врешті, як зазначив керівник фракції Народної партії Ігор Єремеєв, за кілька місяців до парламентських виборів — це була даремна процедура.

Щоправда, крига скресла в бюджетному процесі. І хоча повного консенсусу парламентаріїв і урядовців під час підготовки головного фінансового кошторису на наступний рік чекати неможливо, парламент подав знак для співпраці. Депутати порадили Кабміну не забувати про проблеми й розвиток регіонів, не посилювати податковий тиск. Утім, навіть якщо не вдасться порозумітися двом гілкам влади на певному етапі підготовки документа, буде недоречно говорити про крайнощі — відставку уряду, вважає Голова Верховної Ради Володимир Литвин. І вкотре закликав «забезпечити ритмічність і прогнозованість життя у тих мінімально можливих межах, наскільки це реально».

Водночас Верховна Рада збільшила видатки держбюджету-2005 на 4,1 млрд. грн. для дотацій місцевим бюджетам на забезпечення виплат зарплат та інших першочергових платежів.

Не вщухали цього тижня і розмови: як ділити мільярди від продажу «Криворіжсталі»? Парламентарії закликали прискіпливіше і відповідальніше ставитися до витрат коштів, отриманих від приватизації металургійного гіганта. Голова Верховної Ради запропонував створити відповідну робочу групу, а народні депутати підготували більш як 10 законопроектів стосовно використання фінансів.

Новий Генеральний прокурор Олександр Медведько, не порушуючи традицію своїх попередників, у найближчій перспективі пообіцяв розслідувати резонансні кримінальні справи. Не робити жодних тотальних кадрових змін в органах прокуратури. І, звісно, пильнувати Закон. Особливо в гарячу виборчу пору.

А старт виборчої кампанії наближається. Це постійно відчувається з наполегливої вимоги тележурналістів — удосконалити виборче законодавство. Крім того, відбулася і позачергова погоджувальна рада голів фракцій та груп з цього приводу. Як поінформував перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко, всі побажання ЗМІ, крім одного, підтримані. Зокрема, залишається дискусійною лише зміна до ст. 66 щодо визначення політичної реклами. Втім, заспокоїв парламентарій, всі журналісти матимуть право на коментарі і оцінки.

Та й Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович запевнив: не буде такої ситуації, щоб мас-медіа постраждали — ЦВК виступатиме в ролі чесного та справедливого арбітра. І забезпечить прозорі вибори. А наскільки вони будуть чесні — залежить від суспільства.

А поки що, згідно з останніми соціологічними дослідженнями, жодна з політичних сил, котрі можуть потрапити до парламенту, не стала загальнонаціональною партією, яка мала б достатню підтримку в усіх регіонах країни.