Ранкове засідання 4 листопада

Під час традиційного оголошення депутатських запитів та заяв Михайло Косів (фракція «Реформи і порядок») закликав народних депутатів ще раз повернутися до питання про парламентські слухання з приводу операції «Вісла», а Микола Комар від імені фракції «Регіони України» закликав Президента зробити кроки з повернення громадянам вкладів «Сбербанка», зокрема, за рахунок надходжень від продажу «Криворіжсталі». Ігор Шурма СДПУ(о) запропонував більше коштів виділити для молодіжних кредитів. Представники фракції КПУ Володимир Лещенко та Андрій Полііт звернулися з приводу відзначення чергової річниці Жовтневої революції. А Ярослав Кендзьор (фракція НРУ) привернув увагу до іншої листопадової події — саме в листопаді 1937 року в урочищі Сандормох на півдні Карелії було знищено цвіт української інтелігенції. Іван Заєць від імені УНП та фракції НРУ виступив із заявою, в якій звернено увагу на поглиблення пенсійного розшарування населення: якщо раніше лунали нарікання на загальну зрівнялівку, то зараз дуже часто пенсія деяких високопосадовців становить 15—20 тисяч гривень. Так ці фракції відреагували на відмову парламенту встановити верхню межу пенсій високопосадовців не вище як 4 тисячі гривень.

Далі парламент перейшов до розгляду питань порядку денного. І ухвалив у першому читанні проект закону про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів». Якщо врахувати, що останню редакцію закону про захист прав споживачів було ухвалено ще у 1993 році, то необхідність змін назріла давно. Зокрема, проект закону передбачає, що споживач має право обміняти непродовольчий товар навіть належної якості на аналогічний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритом, фасоном, кольором, тощо. Таке право зберігається за споживачем протягом 14 днів. Також врегульовується питання прав споживачів у випадках укладання договору поза торговельними приміщеннями, регламентується вживання таких понять, як «знижка», «зменшена ціна», «розпродаж». Загалом мета ухвалення цього законопроекту — приведення українського законодавства про захист прав споживачів до норм Євросоюзу.

Парламент ухвалив зміни до Закону України «Про вищу освіту». На сьогоднішній день законом про вищу освіту визначається, що склад наглядової ради національного вищого навчального закладу затверджується Кабінетом Міністрів. Ухвалені зміни передбачають, що склад наглядових рад затверджуватиметься міністерством. Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до Закону України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні». У такий спосіб було внесено зміни до статті 9 цього закону, які розширюють перелік обов’язкової інформації про хід виконання інноваційних проектів, котра надається Кабінетом Міністрів. Це сприятиме всебічному аналізу інноваційної політики держави та дасть можливість аналізувати віддачу від наданих податкових пільг під інноваційні проекти. Також було ухвалено постанову про затвердження завдань Національної програми інформатизації на 2006—2008 роки.

На початку засідання головуючий повідомив про реорганізацію депутатської групи «Вперед, Україно!» — віднині вона називається депутатська група Народного блоку Литвина. Відбулися чергові зміни у фракціях та групах. Зокрема, Олег Беспалов увійшов до складу фракції «Єдина Україна», Михайло Добкін вийшов із фракції СДПУ(о), Сергій Правденко вийшов із фракції «Єдина Україна» і увійшов до фракції Народної партії, Євген Константинов вийшов із фракції БЮТ та увійшов до фракції «Єдина Україна». Василь Салигін та Дмитро Святаш вийшли із фракції Народної партії та увійшли до фракції «Регіони України». Також повідомлено про виключення із фракції БЮТ народних депутатів Геннадія Астрова-Шумілова і Миколи Гапочки.