Невиконання Міністерством освіти і науки України функцій центрального органу виконавчої влади в галузі вищої освіти, відсутність методичних підходів з визначення потреби різних фахівців, належного механізму регулювання процесів підготовки та працевлаштування випускників ВНЗ України є причиною «перевиробництва» фахівців з економічною освітою. Це свідчить про серйозні диспропорції між їх потребою та обсягами підготовки і призводить до створення соціальних проблем у державі.

Такого висновку дійшла Колегія Рахункової палати, розглянувши звіт про використання у 2004 році коштів державного бюджету на підготовку ВНЗ ІІІ—ІV рівнів акредитації кадрів з вищою економічною освітою.

Рахункова палата виявила, що відсутність чіткої маркетингової стратегії орієнтує не на потреби економіки, а на ажіотажний попит молоді на певні спеціальності, у тому числі за економічним напрямом. Унаслідок цього ВНЗ втрачає свою спеціалізацію і переходить на підготовку непотрібних на ринку праці фахівців, що сприяє зростанню безробіття.

У результаті маємо перевищення пропозицій над попитом за економічними спеціальностями, торік на одне робоче місце службовця претендувало понад 20 осіб. Лише підпорядковані МОНУ 92 вищі навчальні заклади ІІІ—ІV рівнів акредитації щорічно випускають понад 86 тисяч спеціалістів та магістрів з економіки і підприємництва, а загалом у 2004-му таких фахівців готували 245 вузів, із них державне замовлення було розпорошено між 131 закладом 12 міністерств.

Проблемою є і те, що значна кількість спеціалістів, які отримують вищу освіту, зокрема, і за рахунок державного замовлення, не працевлаштовуються за фахом, а попит фахівців на ринку праці ще не став визначальним критерієм оцінки ефективності діяльності ВНЗ. Отож є гостра проблема — відсутність необхідного зв’язку між ринком освітніх послуг та ринком праці.

Аудитори Рахункової палати встановили, що на сьогодні в державі відсутні реальні важелі впливу на випускників, які навчалися за державний кошт. Так, у 2004 році понад 2,1 тисячі випускників з економічною освітою не працевлаштовані на державних підприємствах (на їхню підготовку держава витратила понад 17 мільйонів гривень).

Використано з порушенням чинного законодавства та неефективно 268,7 мільйона гривень, у тому числі в підпорядкованих навчальних закладах Міносвіти — 245,1 мільйона. Це сталося внаслідок їхньої діяльності на комерційних засадах, несумісних з принципами роботи бюджетної установи, неналежного фінансового контролю з боку МОН, Міністерства фінансів та інших перевірених міністерств та відомств.

Прес-служба Рахункової палати.