Важливою проблемою життєдіяльності навчальних закладів різних типів є виховна робота. Дякувати Богові, ми вчасно заговорили про її занедбаність у багатьох школах, ПТУ, університетах, технікумах і коледжах. Тим часом не викликає особливих дискусій потреба її поліпшення в педагогічних університетах. На наше переконання, учитель стане по-справжньому цікавим для учнів не лише своїм знанням предмета, а й умінням організувати дозвілля дітей. І необов’язково це має робити вчитель-предметник. До того ж такі фахівці стають незамінними в сільській місцевості, де школа є центром культурного, спортивного життя.

Полтавський державний педагогічний університет багато в чому може бути взірцем організації виховної роботи зі студентами. Останнім часом він послідовно перетворюється на музейно-меморіальний комплекс, до якого входять музеї історії університету, полтавського рушникарства, полтавської прикладної творчості, краєзнавства, еволюції природи та інші, а також іменні аудиторії на честь А. Макаренка, В. Сухомлинського, І. Котляревського, В. Короленка, М. Остроградського, В. Верховинця.

В університеті плідно працюють майже 30 колективів художньої самодіяльності. Серед них широко відомі народний хор «Калина», володар Кубка України ансамбль спортивного танцю «Грація», ансамбль народного танцю «Весна», камерний хор імені Павла Лиманського. Наші колективи з концертами бувають у зарубіжних країнах, є лауреатами різних конкурсів і фестивалів. Але головне полягає в тому, що практично кожен студент має можливість реалізувати свої творчі здібності. А проблемою є те, що діяльність колективів художньої самодіяльності не фінансується державою, тримається тільки на ентузіазмі і патріотизмі студентів та керівників колективів. Така само ситуація і зі спортивно-масовою роботою. Хоча університет вельми успішно виступив на останній універсіаді України, участь студентів у змаганнях була досить проблематичною через відсутність коштів.

Володимир ПАЩЕНКО, ректор Полтавського державного педагогічного університету імені В. Короленка, дійсний член Академії педагогічних наук України, заслужений працівник народної освіти, доктор історичних наук, професор.