Відомий художник і розвідником був

У Севастопольському художньому музеї імені Крошицького відкрилася виставка творів відомого українського художника Миколи Глущенка, творчість якого — ціла епоха в українському мистецтві ХХ століття. У фондах музею зберігається 21 картина живописця, деякі з них (написані з натури в Севастополі) отримані в дарунок від самого автора.

Основи художньої грамоти Глущенко одержав у Донецьку, потім начався в Берліні, де і закінчив вищу школу образотворчого мистецтва. А потім переїхав до Парижа, де з початку 20-х років брав участь у багатьох виставках, здобувши європейську популярність. Художник був неординарною особистістю, навіть у радянській розвідці служив. Він спілкувався з Ріббентропом, зібрав багато надзвичайно цінної секретної інформації. На початку 1940 року повернувся на батьківщину і привіз із собою альбом малюнків Гітлера, подарований йому самим фюрером (який казав, що Глущенко — найкращий художник... після Гітлера!).

Картини Миколи Глущенка експонуватимуться в музеї до кінця листопада.

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Севастополь.

Мелодії «Срібного дзвону»

Вони лунали впродовж минулого тижня на VІ Міжнародному юнацько-дитячому конкурсі-фестивалі з однойменною назвою. Сюди з’їхалися понад 150 юних скрипалів, піаністів, гітаристів, «духовиків» та виконавців академічного вокалу з України, Польщі, Угорщини, інших країн. Голова журі, відомий композитор Євген Станкович відзначив, що «Срібний дзвін» уже набув розголосу за межами України і щороку набирає обертів.

Закінчився фестиваль великим гала-концертом.

Іван ГУДЗОВАТИЙ.

Ужгород.

Два королі — на одній горі

У Львові, на Замковій горі, археологи знайшли рештки оборонного муру часів польського короля Казимира та посуд ХІІ—ХІІІ століть, що його використовували знатні люди часів короля Данила. Тривалі суперечки про те, чи варто відбудовувати Високий замок, завершилися рішенням новообраного міськвиконкому: замку — як споруди — не буде. Але в архітектурно-ландшафтному комплексі «Високий замок» тривають археологічні та реставраційні роботи. На кошти, виділені на підготовку до 750-ліття міста, буде реставровано статую Лева, законсервовано залишки муру, на схилах гори проведуть протиерозійні роботи.

Оксана ТЕЛЕНЧІ.

Львів.