Двічі мільйонери сидітимуть у збитках

Вінницька область. До 1,5 мільйона тонн ранніх зернових хлібороби Вінниччини додали 500 тисяч тонн пізніх культур, окремі з яких продовжують збирати. Третій рік поспіль на Вінниччині вирощують більш як по одній тонні хліба на кожного її мешканця (в області проживає 1,7 мільйона осіб). Незважаючи на високі валові показники, за прогнозами першого заступника голови облдержадміністрації Григорія Заболотного, збитки у рослинництві можуть становити 1,5 відсотка. Зарадити могли б інтервенційні державні закупки зерна, цукру та інших видів виробленої сільгосппродукції. Проте Держрезерв навіть не розрахувався з сільгосп-підприємствами за уже поставлене збіжжя — два мільйони гривень заборгувала ця структура аграріям області. Це стало причиною припинення продажу державі хлібних культур. Натомість регіональний запас зерна сформовано у повному обсязі. Можна, повідомив Г. Заболотний, впевнено казати про те, що хліб восени і взимку на Вінниччині не дорожчатиме.

Віктор СКРИПНИК.

Вшанували патріотку

Івано-Франківська область. У місті Болехові відкрили пам’ятник учасниці визвольних змагань, політв’язню, уродженці краю Катерині Мандрик-Куйбіді. Підпільницею-зв’язковою УПА вона стала в 17 років. За участь у визвольних змаганнях їй присудили десять років таборів. Строк відбувала в Комі АРСР, а потім до останніх днів жила в Болехові. У роки підпілля та в таборах писала вірші, які побачили світ три роки тому. Збірку «Ой летіли журавлі», в якій вміщено понад 170 пісень, записаних з голосу Катерини Куйбіди, випустило львівське видавництво «Літопис». Померла патріотка у березні 2004 року, її поховано у Львові на Личаківському цвинтарі. До речі, колишній міський голова Львова, а нині заступник голови Народного руху України Василь Куйбіда — її син.

Дарина НАЗАРЧУК.

Замість пільг грошова компенсація

Хмельниччина. З грудня в Новоушицькому районі області відмінено безплатний пільговий проїзд: замість цього видаватимуть грошову компенсацію. Депутати райради пояснюють свій крок тим, що в районі не сповна використовують грошові субвенції з бюджету. Тож, щоб кошти не вислизали з району, вирішили, так би мовити, монетизувати пільги. Гроші ділитимуть залежно від дальності проживання пільговиків від райцентру. Але в неприємній ситуації опиняться приїжджі: компенсації для них не передбачені, а безплатно територією району вже не проїдеш.

Ірина КОЗАК.