Першими в Україні легальними мільйонерами стануть екс-власники «Криворіжсталі», коли їм повернуть суму, сплачену за комбінат.

Така думка пролунала на засіданні «круглого столу», організованого Інститутом національної стратегії України і присвяченого темі легітимації приватизації. В усіх пострадянських країнах цей процес відбувався за жорсткого посередництва влади, непрозоро і здебільшого незаконно, а тому нові власники в очах народу так і не знайшли ні поваги, ані визнання. До того ж зі зміною влади або її лояльності вони ризикують втратити свої «Криворіжсталі».

Після перепродажу згаданого комбінату на відкритому конкурсі і за межами України нарешті заговорили про перші великі дивіденди помаранчевої революції. Але надто тішитися не варто. Нескінченно кантувати олігархів — собі та й економіці на шкоду. А поготів перед виборами.

Поки частина експертів радить поставити крапку в історії, що зветься «перегляд підсумків приватизації», друга — рекомендує її продовжити. Засновник Інституту національної стратегії України, російський політолог Станіслав Бєлковський, приміром, пропонує владі укласти пакт із власниками великих підприємств. Для того, щоб вони добровільно погодилися пройти через певну небезкоштовну процедуру «очищення». Пропонується за британським взірцем запровадити в Україні податок на «безпідставні доходи, зумовлені обмеженням конкуренції або винятково сприятливою ринковою кон’юнктурою», і використовувати ці доплати на соціальні програми.

Утім, нинішню владу зараз більше турбує інше питання. Схоже, вона ще остаточно не вирішила, що робитиме з мільярдами, вирученими від перепродажу «Криворіжсталі». За прогнозами політолога Віктора Небоженка, десь із 30% піде на обслуговування туркменських газових боргів. «Туркменистан не випадково саме зараз чітко вивів цифру в 500 млн. доларів. Крім того, 25—30% піде на обслуговування зовнішнього боргу і 30% — на бюджетні заходи різного роду», — підсумовує експерт. Політолог Володимир Маленкович категорично не радить «витрачати ці гроші на погашення брежнєвських чи горбачовських боргів по вкладах» і підтримує ідею Віктора Пинзеника «продати борги, де це можливо, і купити борги по нижчих відсотках». Екс-урядовий секретар Кабміну Віктор Лисицький переконаний у необхідності насамперед витратитися на розвиток базових конкурентних переваг вітчизняної економіки (суднобудування і судноплавство, інформаційні і комунікаційні технології, а також АПК).