Давні українські пісні, звичаєві сценки, святкові обряди — це ще не повний перелік щедрого репертуару фольклорного гурту «Оріяни» з містечка Тального, що на Черкащині.

— Особливо подобається глядачам, — каже відомий фольклорист і учасник «Оріян» Вадим Мицик, — коли ми показуємо давню гулянку «Каша — мати наша» і приспівуємо «Крупи — до купи, а люди — до гурту». А ще — «Калита», «Свіччине весілля», «Зажинки». Всі пісні й обряди записані в нашому краї, це — народна класика...

Тальнівчани широко використовують у своїх виступах старожитності, показують елементи давніх ремесел. Після концертів люди довго розглядають «реманент» гурту: серпи, вила-трійчатка, рублі, макітри, триколоси. І розпитують про давнину.

Сьогодні без «Оріян» в області не буває жодного мистецького свята чи ярмарку. Колектив тричі перемагав на всеукраїнському фестивалі «Софіївські зорі», гастролював за кордоном.

Для Вадима Мицика (котрий одночасно є й директором Тальнівського музею хліба), для його колег Петра Отаманюка, Юрія Півторака, Наталки та Анатолія Михайлових, Людмили Куроп’ятник, працівників місцевого будівельного коледжу народна пісня стала невід’ємною частиною життя.

Черкаська область.