Такого бурхливого засідання сесії, як останнє, депутати Полтавської обласної ради не пригадують давно: порядок денний ще до кінця не було вичерпано, а до зали увірвалися люди з прапорами і мегафоном. В епіцентрі скандалу знову опинилася обласна дитяча бібліотека імені Панаса Мирного, пристрасті навколо приміщення якої спалахнули після того, як кілька тижнів тому невідомі підпалили читальний зал. «Голос України» уже писав про те, що відтоді бібліотека виявилася фактично «бездомною», оскільки працювати тут після пожежі вона не може, а ремонтувати приміщення ніхто не береться, бо воно через різні «приватизаційні маніпуляції» опинилося у... приватній власності.

Депутати один раз уже пробували поставити в цій історії всі крапки над «і», але жодного прийнятного рішення тоді так і не знайшли. Тому розгляд «бібліотечного питання» перенесли на наступне засідання. Зрештою, більшість погодилася з варіантом, запропонованим облдержадміністрацією: тимчасового перенести книгозбірню у приміщення обласної наукової бібліотеки імені І. Котляревського, а до 31 березня наступного року збудувати для неї нове приміщення. Однак ще до прийняття рішення звучали пропозиції заслухати все-таки й членів трудового колективу, які вкотре стояли під стінами обласної ради, або принаймні оприлюднити їхнє звернення. Але депутати чомусь проявили дивну впертість і від усіляких «заслуховувань» відмовилися. Тому лишень встигли вони проголосувати, як до залу «прорвалися» пікетувальники, «підігріті» деякими місцевими партійними «вождями». Голова облради Володимир Гришко оголосив перерву, а тим часом у залі почався імпровізований мітинг... Тому й закривали сесію поспіхом — під звуки сирен і крики «Ганьба!».

Одне слово, знайти рішення, яке задовольнило б всіх, так і не вдалося. Серед «ображених» до того ж опинився тепер ще й колектив обласної наукової бібліотеки, який таке «тимчасове підселення» теж не порадувало. По-перше, відомо, що не буває нічого постійнішого, ніж «тимчасові труднощі». По-друге, приміщення головної бібліотеки області саме потребує ремонту, і розмістити там нормально книжковий фонд дитячої бібліотеки практично неможливо.

Полтава.