Ранкове засідання 3 листопада

Україна з новим Генпрокурором — Верховна Рада 303-ма голосами надала згоду на призначення Генеральним прокурором України Олександра Медведька. Виступаючи з парламентської трибуни, кандидат на головне прокурорське крісло заявив, що Генпрокурор має бути передусім політично незалежною фігурою і служити виключно закону. Серед основних завдань для Генпрокуратури на найближчу перспективу О. Медведько назвав розслідування резонансних кримінальних справ, виконання перехідних положень Конституції і вимог Ради Європи щодо реформування органів прокуратури.

За його словами, вже підготовлено конкретні пропозиції щодо реорганізації органів прокуратури, а в самого нового Генпрокурора є бачення вирішення проблем, які нині існують у вітчизняній правоохоронній системі. Не голосували за призначення Генпрокурора фракції СПУ, БЮТ, «Єдина Україна», УНП і, частково, «Реформи і порядок», бо вважають, що О. Медведько (на знімку) ще під час своєї роботи в Донецькій області неналежно розслідував справу вбивства журналіста Ігоря Александрова.

А поставити крапку в ще одному організаційному питанні — про обрання голів та перших заступників голів комітетів Верховної Ради — не вдалося. Попервах Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував провести рейтингове голосування за кожну з кандидатур. А прізвища тих претендентів, які наберуть найбільше голосів у сесійній залі, включити до єдиного проекту постанови. За результатами рейтингового голосування до проекту постанови було включено кандидатів на посади голів комітетів та на посади перших заступників голів комітетів. Однак за проект цієї постанови проголосували лише 113 народних обранців.

Завирували пристрасті в сесійній залі й після того, як депутати стали вимагати від головуючого включити до порядку денного проект постанови про створення тимчасової слідчої комісії парламенту з питань розслідування фактів порушень права громадян на свободу совісті. Приводом до розгляду цього питання стало виникнення конфесійної ворожнечі між православними віруючими Київського та Московського патріархатів на Рівненщині. Депутати навіть заблокували парламентську трибуну. Зрештою, за створення тимчасової слідчої комісії проголосували 279 парламентаріїв.

Під час перерви у кулуарах парламенту відбулося таємне голосування бюлетенями за обрання заступника Голови Верховної Ради України. У бюлетені внесли трьох претендентів. Однак вибори заступника глави парламенту не відбулися: голова лічильної комісії Валерій Мішура повідомив, що бюлетені для таємного голосування одержав лише 161 народний депутат.

На денному засіданні парламент схвалив зміни до закону про Держ-бюджет України на 2005 рік. Ними дохідну частину державного кошторису збільшено на 2,4 млрд. грн., видаткову — на 4,1 млрд. Додаткові кошти вдалося знайти за рахунок надходжень від приватизації. Отож збільшаться дотації місцевим бюджетам, які підуть передусім на виплату зарплат бюджетникам, збільшаться надходження до Пенсійного фонду, будуть виділені кошти на формування аграрного фонду, будівництво метрополітену, доріг.

Мінфін, за словами міністра фінансів Віктора Пинзеника, щоб вирішити проблеми Пенсійного фонду, пропонував установити граничний розмір пенсій — 4 тисячі гривень. Оскільки нині виникла велика диспропорція між рівнем пенсій, які призначено за законом про загальне пенсійне забезпечення та спеціальними законами. І тому деякі пенсіонери, колишні високопосадовці, мають пенсії по декілька тисяч гривень. Однак парламентарії не підтримали цю пропозицію уряду.

Парламент також ухвалив у цілому зміни до Сімейного кодексу України стосовно дітей, позбавлених батьківського піклування, зміни до закону про службу в органах місцевого самоврядування щодо права виходу на пенсію, зміни до закону про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та інші.

Глава парламенту Володимир Литвин поінформував про перехід народного депутата Миколи Мельникова з фракції Народної партії до депутатської групи «Довіра народу».