Після п’яти днів голодовки на сходах Ямпільської райдержадміністрації Вінницької області керівника навчально-виробничого комбінату поновили на роботі.

Аллу Пахольченко, директора Михайлівського навчально-виробничого комбінату, звільнили з роботи під час... відпустки. Спершу їй оголосили догану «за систематичне невиконання службових обов’язків» (наказ також видано під час літніх канікул), а потім... Про своє звільнення пані Алла довідалася після повернення на роботу: в її кабінеті на той час уже сидів інший керівник.

Незважаючи на очевидне порушення трудового законодавства, добитися справедливості їй не вдавалося, допоки не оголосила голодовку. Спершу А. Пахольченко акцію проводила вдома. Через кілька днів зрозуміла, що так нічого не досягне і поставила намет на сходах приміщення райдержадміністрації. Але й там чиновники не звертали на неї уваги, аж поки не втрутилися представники обласного управління освіти та профспілки.

Ольга КУТИК, правовий інспектор Вінницького обкому профспілки працівників освіти:

— Наказ про звільнення з роботи пані Пахольченко не має юридичної сили, бо порушує аж три статті Кодексу законів про працю. Дивно, що у райвідділі освіти дозволили собі так відверто знехтувати вимогами чинного законодавства. Не можна залишити поза увагою моральний бік справи: незаконно позбавивши засобів до існування, директору завдали душевних і фізичних страждань. Нині потерпіла перебуває на стаціонарному лікуванні, витрачаючи на це, зазначає, власні кошти.

Ігор ІВАСЮК, начальник Вінницького обласного управління освіти:

— Мені прикро за антизаконні дії завідувача Ямпільського райво Анатолія Федоренка. Шкода також, що Алла Пахольченко пізно звернулася до нас. Нині її поновлено на посаді. Однак конфлікт не вичерпано. Річ у тім, що колектив комбінату, наскільки мені відомо, у своїй більшості не підтримує директора, вважає, що вона не на своєму місці. З цього все й почалося.

А. Пахольченко гарний учитель, але на посаді керівника не проявила себе. Так буває. На мою думку, це загальна проблема — у нас готують вчителів, а не керівників. На жаль, для декого шапка Мономаха стає заважка. У деяких зарубіжних країнах уже знайшли вихід: там здійснюють підготовку саме керівників навчальних закладів.

Щоб вичерпати конфліктну ситуацію до кінця, запропонували пані Пахольченко роботу, яка їй ближче до душі — методиста в райво. Вона погодилася.

Начальник управління освіти повідомив: представники управління, які побували у районі, від його імені вибачилися перед директором навчального комбінату А. Пахольченко за неправомірні дії. За словами І. Івасюка, завідувач Ямпільського райво А. Федоренко на посаду призначений недавно, очевидно, не до кінця «увійшов» у тему, тому й з’явився наказ, який довелося скасовувати.

Вінницька область.