Чи може людина, котра живе самотньо, спожити за місяць 30 кубометрів води? Звичайно, ні. І в «Водоканалі» Севастополя це розуміють. Проте такі цифри й НАВІТЬ БІЛЬШІ нерідко виставляють у рахунках самотнім севастопольським бабусям і дідусям, які не мають у своїх квартирах приладів обліку води. Якщо в квартиронаймача є пільги, то 9 кубів води він одержить безкоштовно або зі знижкою, а за решту має сплатити повну вартість.

Більшість ветеранів війни міста-героя за допомогою виконавчої влади, депутатів і жалісливих підприємців уже обзавелися приладами обліку води. Стало легше гаманцям старих —водомір накручує не більш як 2—3 кубометри. Але проходить установлений для водомірів термін, і прилад обліку потрібно повірити в метрологічній службі. Щоб зняти водомір, відвезти його на перевірку до лабораторії, а потім знову встановити, потрібні не лише вправні руки сантехніка, але й певна сума грошей. У Севастополі за повірку водоміра (зі зняттям і зворотною установкою повіреного приладу) у фірмі БНВ на Керченській, 49, зі споживача візьмуть 25 (якщо труби металеві) або 35 (якщо у вас пластиковий водопровід) гривень. За три роки, тобто 36 місяців, середньостатистичний ветеран споживає 72—108 кубометрів води. За севастопольськими цінами (0,66 грн. за куб) за спожиту впродовж трьох років воду він заплатить загалом від 47 до 71 гривні.

В інваліда війни Андрія Пилиповича Продана, котрий самотньо проживає у своїй однокімнатній квартирі, на щастя, лічильник є. І не один, а цілих два водоміри, тому що кухня й санвузол — на різних гілках водопроводу. Тож за повірку двох водомірів йому потрібно сплатити вдвічі більше. Тобто вартість повірки перевищить вартість води (47 гривень), за котру сплатила за інваліда держава. А за повірку водомірів платити має сам інвалід. Ну не передбачена така стаття витрат для нього ні відповідними пільгами, ні субсидіями. Ось і виходить, що зводиться нанівець його 100-відсоткова пільга на комунальні послуги. Користування водою (вірніше, водомірами) стає для захисника Батьківщини платним. Відмовишся від водомірів, будеш платити за понаднормове споживання — адже без водоміра неможливо довести, що ти на місяць споживаєш не 30, а лише 2—3 куби води. «Зачароване коло якесь», — справедливо обурюється пенсіонер.

Проте згідно із новим Законом України «Про метрологію», що набрав чинності з січня нинішнього року, перевірка приладів обліку у квартирах — турбота підприємства, котре надає послугу. Тобто «Водоканал» сам мусить організувати повірку водомірів, і не потрібно ветеранові (як і всім іншим квартирним споживачам води) платити за це. Андрій Пилипович зрадів, що про повірку його водомірів тепер подбають інші. Метрологи, які повіряють прилади обліку на госпрозрахунковій основі, працівники «Водоканалу» не в захваті від нового закону. Метрологи — тому що позбуваються клієнтів (адже народ читає «Голос України», знайомиться з новими законами й не поспішає знімати лічильники на повірку). А «водоканальці» горюють, що скоро ні на кого буде повісити витік води (за твердженням фахівців, не менш як 40 відсотків води, котру подають у місто, йде в землю через діряві труби). Уже практично 100 тисяч севастопольців обзавелися водомірами. І цифра ця постійно зростає. Тому число споживачів, на яких можна «повісити» витік, зменшується, отже, збільшується кількість кубів і гривень у рахунках від «Водоканалу» для «неводомірних» квартиронаймачів і власників приватних будинків.

Раніше, якщо не повірив лічильник, постачальник води негайно застосовував жорсткі заходи: проставляв у рахунках «середньостельові» норми споживання. Тепер так чинити не можна, сказали в абонентському відділі «Водоканалу», — адже маємо новий закон. Навіть місцева прокуратура підступала до «водоканальців» з цими питаннями. Щоправда, ніхто не знає, як впроваджувати в життя новий закон. Невідомо тепер, хто платитиме за демонтаж, монтаж і повірку водомірів. Не розроблено поки що нові нормативи. Цим має займатися Кабмін, а йому, мабуть, інших турбот вистачає. Ось і ламають голову споживачі води: як бути. Головне все-таки, напевно, не метушитися, просто чекати. Принаймні самотнім ветеранам війни турбуватися нема про що. Чи в юристів інша думка? Тоді поясніть, будь ласка.

Севастополь.