Прем’єр-міністр Юрій Єхануров заявляє про виконання Україною всіх умов для підписання із США протоколу про доступ на ринки товарів і послуг, що треба для вступу України у Світову організацію торгівлі. Про це він сказав під час зустрічі з американськими політологами у Фонді Карнегі у Вашингтоні.

«Україна істотно просунулася в переговорному процесі із США. Під час переговорів ми виконали всі основні раніше передбачені умови», — сказав Ю. Єхануров. Він додав, що після цього американська сторона поставила додаткові запитання, на які українська сторона тепер намагається оперативно дати вичерпні відповіді. Прем’єр також наголосив, що Україна уважно ставиться до побажань США стосовно імпорту курячого м’яса в Україну.

Ю. Єхануров зазначив, що Україна прийняла закон, яким уже зараз на 80 відсотків узгодила ставки мита із нормами, обов’язковими під час вступу до СОТ. Водночас Президент України вважає, що ми готові до вступу у СОТ на 65 відсотків. «Голос України» поцікавився у експертів, що вони думають про нашу процентну готовність приєднатися до світового торговельного клубу.

Наміри Києва потрапити до світового торговельного клубу, найімовірніше, цього року не здійсняться. В цьому впевнена більшість економічних експертів. Проте це зовсім не означає, що приведення національного законодавства у відповідність з вимогами СОТ можна відкласти до ліпших часів. Як відомо, СОТівські угоди є невід’ємною частиною європейського права, а вступ до СОТ — необхідною умовою, яка дасть можливість Києву піднятися на вищий рівень у стосунках з Євросоюзом.

За словами Президента України, ми виконали вимоги про приведення національного законодавства до норм Світової організації торгівлі на 65 відсотків. Звідки такі підрахунки, знає, мабуть, лише сам Президент. Відомо водночас, що виголошені ці слова були у вівторок, коли Верховна Рада ухвалила два з необхідних для вступу до СОТ закони. За словами директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександра Сушка, народні депутати ще мають ухвалити близько десятка законів, з них десь 5—6 — першочергових, які потрібно мати в багажі ще до вступу. Ще стільки документів можуть бути ухвалені вже після приєднання до СОТ — згідно з узятими країною зобов’язаннями.

За словами експерта, в будь-якому випадку у грудні цього року потрапити до світового торговельного клубу майже нереально. Із суто технічних причин. Остаточний вердикт можна буде винести за підсумками візиту до США Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова. Якщо з Вашингтона він не привезе підписаний двосторонній протокол зі Штатами про взаємний доступ на ринки товарів та послуг, це означає, що шансів в України вже немає. Якщо такий протокол з ключовим гравцем світового торговельного клубу, яким є Вашингтон, буде підписано, це стане певним сигналом іншим переговорникам ввімкнути зелене світло для України. Якщо протокол зі США не підпишуть, про членство в СОТ цього року можна забути.