Учора відбулася позачергова погоджувальна рада голів фракцій та груп. Як зазначив Голова Верховної Ради Володимир Литвин, мета засідання — визначитися з процедурою внесення змін до закону України про вибори народних депутатів України та депутатів місцевих рад у частині, що стосується висвітлення виборчої кампанії у ЗМІ. Зокрема, як сказав перший заступник голови Комітету ВР з питань свободи слова та інформації Сергій Правденко, пропонується скасувати пункт 12 статті 68 закону про вибори, який обмежує коментарі та оцінки у ЗМІ під час виборчого процесу, скасувати пункт 10 статті 71 закону про вибори народних депутатів, який передбачає можливість тимчасового припинення діяльності ЗМІ без рішення суду за поданням Центральної виборчої комісії або окружної комісії.

На думку комітету, закриття ЗМІ має бути не в компетенції якогось органу, а суду. Також пропонується змінити 277 статтю Цивільного кодексу, за якою негативна інформація про особу є недостовірною.

Крім того, лідери фракцій під час погоджувальної ради проаналізували процедуру розгляду конституційного закону стосовно вдосконалення системи місцевого самоврядування, розглянули процедуру призначення Генпрокурора України, обрання члена Вищої Ради юстиції, обрання керівників комітетів ВР та заступника Голови ВР. Ще одне важливе питання — розгляд законопроекту про внесення змін до закону про Держбюджет на 2005 рік та законопроектів, необхідних для вступу до Світової організації торгівлі.

Вл. інф.