Ранкове і денне засідання 2 листопада

Ранкове засідання розпочалося із традиційного виголошення депутатських запитів та заяв. Ігор Єремеєв (фракція Народної партії) зазначив, що здобутком ухваленого в першому читанні проекту бюджету є саме те, що він уперше передбачає фінансування АПК у розмірі 10 відсотків від валового внутрішнього продукту. Олег Білорус (БЮТ) заявив про потребу розробки національної стратегії соціального та економічного розвитку України, бо нинішній уряд не має жодної стратегії та жодної економічної політики. «Якщо уряд Юлії Тимошенко запропонував, а Верховна Рада затвердила на 2006 рік додатковий мінімум та мінімальну зарплату на рівні 500 грн., то уряд Юрія Єханурова під час розробки проекту бюджету на 2006 рік не має права це відкидати», — сказав він. Ігор Шурма закликав припинити розпродаж стратегічних підприємств. А Георгій Манчуленко (УНП) звернув увагу на безконтрольну господарську діяльність Чорноморського флоту Росії на території Криму та Чорного моря. «Ті порушення давно вже дали підстави денонсувати україно-російські угоди щодо Чорноморського флоту», — сказав він і запропонував створити тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради для вивчення ситуації із перебування Чорноморського флоту Росії на території України.

Затим Верховна Рада розглянула кілька ратифікаційних законів. Зокрема, було ратифіковано Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Латвійської Республіки про економічне, промислове та науково-технічне співробітництво і Протокол між Кабінетом Міністрів та урядом Республіки Білорусь про поетапну відміну вилучень із режиму вільної торгівлі. Як зазначив заступник міністра економіки Андрій Березний, це стосується шкірсировини, цукру, живої худоби. Загалом, за його словами, намітилася позитивна динаміка в торгово-економічних стосунках з Республікою Білорусь. Якщо за весь 2004 рік обсяг товарообороту становив близько одного мільярда доларів, то на таку само суму вдалося вийти тільки за перше півріччя 2005 року.

Водночас парламент не зміг ратифікувати меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і Верховним головнокомандуванням Об’єднаних збройних сил НАТО з питань трансформації та Верховним головнокомандуванням Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі про використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях НАТО. Незважаючи на те, що міністр оборони Анатолій Гриценко обіцяв, що Меморандум сприятиме значним фінансовим надходженням до державного бюджету та до підприємств авіаційної промисловості та що участь України у кожній конкретній операції здійснюватиметься з дотриманням чинного законодавства України, яким регулюється направлення підрозділів Збройних сил до інших держав, ратифікацію цього документа підтримали лише 207 народних депутатів.

Далі Верховна Рада ухвалила проект закону про систему інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу України та проект закону про м’ясо та м’ясні продукти.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народного депутата Миколу Лісіна.