Вечірнє засідання 1 листопада

Як заохотити народжуваність і не залишити батьків наодинці зі своїми проблемами, обговорювали під час вечірнього засідання народні депутати.

Верховна Рада України 226-ма голосами ухвалила в першому читанні зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» (стосовно підвищення розміру допомоги на дітей одиноким матерям), внесені народними депутатами України Валерієм Коновалюком, Раїсою Богатирьовою, Тетяною Бахтєєвою.

Законопроект встановлює розмір державної допомоги на дітей одиноким матерям на рівні прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (у 2005 році розмір прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років — 376 гривень; від шести до 18 років — 468 гривень). Звісно, наголошували автори законопроекту, нинішні виплати — 39,7 грн. на дітей у віці до шести років та 50,1 грн. на дітей у віці від шести до 18 років — навіть допомогою назвати не можна. А якщо врахувати, що мова йде про одиноку людину, яка намагається самостійно виховувати дитину, то це більш схоже на подачку. У разі прийняття відповідних змін витрати з державного бюджету України збільшуються з 21,5 млн. грн. до 242,9 млн., а допомога матерям — майже в десять разів.

Ще одні зміни до Закону «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» було відхилено. Ними пропонувалося запровадити новий вид державної допомоги сім’ям з дітьми — у вигляді депозитних рахунків на ім’я новонародженої дитини. І аргументи автора документа Анатолія Мокроусова, що по досягненні повноліття дитина отримуватиме п’ять тисяч гривень, виявилися непереконливими. Голова підкомітету Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Лілія Григорович зазначала: хоча документ хороший за намірами, однак складається враження, що більше дбають за депозити Ощадного банку.

Народні обранці відхили й законопроекти про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для АПК, про державну підтримку виробництва мінеральних добрив та про Державний земельний (іпотечний) банк. Сергій Буряк, озвучуючи думку Комітету з питань фінансів, зазначав, що останній документ не узгоджується з деякими положеннями законодавства Європейського союзу. Та й експерти Світового банку висловили свої застереження.