Учора виповнилося п’ятнадцять років з дня заснування газети Кіровоградської обласної ради і облдержадміністрації «Народне слово». А напередодні 12 працівників редакції, на чолі з головним редактором видання Валерієм М’ятовичем, оголосили безстрокову голодовку.

Основною причиною акції протесту, за словами Валерія М’ятовича, стало припинення фінансування газети засновником, що призвело до боргів перед друкарнею та двомісячної заборгованості із заробітної плати. Також колектив редакції незадоволений намірами обласної влади створити медіа-центр, який, на їхню думку, призведе до фактичного знищення рупору гласності в регіоні та дасть змогу маніпулювати громадською думкою на сторінках видання напередодні парламентських виборів.

Однією з вимог протестуючих, як повідомив нашому кореспондентові заступник головного редактора «Народного слова» Володимир Бабич, є виведення із складу засновників Кіровоградської облдержадміністрації.

— Свого часу нам це співзасновництво було нав’язане, ОДА не внесла жодної копійки до статутного фонду редакції, водночас постійно втручалась і втручається донині в редакційну політику газети. Ми хочемо виправити несправедливість і залишитися лише виданням обласної ради, — каже він.

Зі свого боку, облдержадміністрація повністю відкидає обвинувачення на її адресу. В офіційній заяві, розповсюдженій вчора прес-службою ОДА, зокрема, йдеться: «... На нашу думку, безпідставні популістські заяви є не що інше, як шантаж і залякування, мета якого проста — лобіювання власних інтересів. Стосовно «фінансування». Цього року газета «Народне слово» отримала 200 тисяч гривень безповоротної фінансової допомоги, з яких 100 тисяч перераховано наперед. На сьогодні заборгованості перед газетою немає».

Крім того, у заяві зазначено: «... неприпустимо за рахунок здоров’я працівників газети продовжувати експерименти з управлінням газети, неприпустимо за рахунок простих людей безвідповідально ставитися до своїх обов’язків перед колективом та власну неспроможність видавати за «тиск і небажання влади». І, в свою чергу, просимо припинити спекуляції поняттями «свобода слова», «прозорість влади», припинити маніпулювання громадською думкою та психологічний тиск на своїх колег, журналістів інших видань...»

Водночас комісія з питань діяльності ради, депутатської етики, регламенту, злочинності, діяльності рухів, об’єднань та адміністративно-територіального устрою Кіровоградської облради звернулася до депутатів з пропозицією відхилити проект рішення, що передбачає створення Кіровоградського обласного медіа-видавничого центру. Про це журналістам повідомив представник депутатської комісії Геннадій Заболотний.

Проект рішення облради «Про реорганізацію суб’єктів господарювання спільної власності територіальних громад, сільських, селищних і міст області» планується розглянути на засіданні сесії 4 листопада. Нагадаємо, саме цей проект став одним із приводів для оголошення безстрокової голодовки 12 працівниками редакції «Народного слова». Вони вважають, що таким чином влада намагається створити передумови для ручного управління засобами масової інформації напередодні парламентських виборів.

За словами Геннадія Заболотного, представники депутатської групи звернулися також до голови Кіровоградської ОДА Едуарда Зейналова з пропозицією вжити заходів для припинення голодовки працівників газети «Народне слово» та вирішити конфлікт цивілізованим шляхом.

Кіровоград.