Про це йшлося під час відкриття VІІ з’їзду суддів України

Основний акцент реформи судової системи має бути спрямований передусім на добір сумлінних і кваліфікованих суддів, адже на сьогодні, за словами Голови Верховного Суду Василя Маляренка, до судів ідуть працювати ті, хто не зміг пробитися до правоохоронних органів.

На з’їзді розглянуто становище судової системи, заплановано визначити напрями подальшого її реформування, призначити суддів Конституційного Суду України, обрати членів Ради суддів та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

У роботі з’їзду взяли участь Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, Президент України Віктор Ющенко та інші представники органів державної влади, делегати судів різних рівнів.

На думку Голови Верховної Ради Володимира Литвина, ефективність судочинства визначається складом суддівського корпусу: «Суддя, як і медик, має діяти відповідно до своїх знань та свого покликання».

Важливий напрям реформування судової системи —створення належної нормативної бази для діяльності судів. Голова парламенту наголошував, що судова система не може належним чином функціонувати без прийняття нових законів про адвокатуру, про прокуратуру, про фінансування судів, про судові збори, без кодексу професійної етики суддів. А також запросив суддів до активної участі у розробці законопроектів.

Крім того, у зв’язку з недосконалим законодавчим забезпеченням постає проблема перезавантаження судів справами, які раніше розглядали органи виконавчої влади, зокрема, маються на увазі деякі справи про адміністративні правопорушення. Внаслідок цього кожен суддя щомісяця розглядає від 120 до більш як 200 справ, що негативно позначається на якості рішень.

Водночас на з’їзді наголошувалося, що держава не повинна знімати з себе обов’язку належного забезпечення суддів. Зі свого боку, проектом державного бюджету на 2006 рік планується збільшити видатки на судову систему на 43 відсотки, а фонд заробітної плати працівників правосуддя — у 2,5 разу.