У добру путь, колеги

Судова система в Україні, шляхи її вдосконалення — тема, якою автор, голова Апеляційного суду м. Києва Антон Чернушенко, відкриває перший номер науково-практичного журналу «Судова апеляція».

Нагальність утворення нового часопису продиктована авангардними темпами реалізації одного з наріжних постулатів демократичного суспільства — визначальність повноцінного функціонування судової гілки влади. Однозначно можна стверджувати, що редакційна колегія, яку очолює Антон Чернушенко, взяла на себе актуальне, разом з тим складне і відповідальне завдання — викристалізувати певні системні особливості апеляційних судів, їхні місце і роль у загальних координатах судоустрою.

Безперечно, журнал буде корисним як для фахівців, так і для широкого загалу.

Списки виборців під лупою

Попередньо до загального списку виборців уже включено 36 мільйонів 545 тисяч 950 чоловік. Про це повідомив на прес-конференції голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович.

За його словами, порівняно з кількістю виборців під час третього туру президентських виборів у грудні 2004 року нинішня чисельність виборців зменшилася на 1 млн. 111 тис. 754 особи. Причина проста: у державі загалом зменшується населення.

Водночас голова ЦВК повідомив, що з року в рік, починаючи з 90-х років, списки виборців не складали, а оновлювали. «Не знаю, чи це робив хтось спеціально, але те, що списки було складено недобросовісно, факт», — сказав Я. Давидович. Нині ж, запевнив голова ЦВК, над складанням списків працюють значно ретельніше.

Зокрема, з метою уточнення списків виборців із 31 жовтня ЦВК розпочала навчання системних адміністраторів для роботи з новим програмним забезпеченням, за допомогою якого можна буде відстежувати наявність «двійників» та виправляти знайдені помилки. В регіонах уже працює комп’ютерне обладнання, придбане за рахунок ОБСЄ. За словами Я. Давидовича, ОБСЄ на закупівлю необхідної техніки надало 2 млн. 240 тис. євро, а на розробку комп’ютерного забезпечення — 1 млн. 213 тис. євро. Крім того, з державного бюджету виділено 27 млн. грн. на зарплату робочим групам, які створювали списки виборців.