200 тисяч тонн солодкого піску зварено на цукрозаводах Вінниччини. Стільки, як нині — в середньому 128 кілограмів з однієї тонни буряків, — на підприємствах області не отримували протягом останніх десяти років. Висока також цукристість коренів — 16,9 відсотка. Завдяки цьому, пояснили в обласній асоціації «Поділляцукор», вдалося виробити більше цукру з меншої кількості сировини (її заготовлено майже на 200 тисяч тонн менше минулорічного) — приблизно 2 мільйони 300 тисяч тонн.

Через дефіцит буряків уже зупинили роботу 10 із 18 цукроварень, які працювали в нинішньому сезоні. За підрахунками фахівців, лише 7 заводів заготовили необхідну для оптимальної роботи кількість цукристих. Найбільше — на Городківській цукроварні Крижопільського району, де зварили п’яту частину від загальної кількості цукру — 42 тисячі тонн. Це підприємство вирощує корені для себе на орендованих землях.

Загалом нинішнього року «цукровий Донбас», за прогнозами, знову буде перший у державі з виробництва цукру: його планують зварити приблизно 240—250 тисяч тонн.

Вінницька область.