Ранкове засідання 1 листопада

Дедалі більша кількість політичних заяв, які виголошували фракції УНР, Народного руху України, «Регіонів України», комуністи та інші, свідчать про особливості поточного моменту — передвиборні настрої парламентаріїв. Їх уже не позбутися навіть тоді, коли треба братися за економічні розрахунки і прогнози, щоб удосконалити урядовий проект держбюджету на 2006 рік. За висловом в. о. голови Комітету ВР з питань бюджету Людмили Супрун, «нікчемний проект». У своєму короткому виступі вона доповіла про результати консенсусу з представниками уряду під час підготовки проекту держбюджету на 2006 рік до повторного першого читання.

І несподіванка: комітет погодився зберегти розмір дефіциту держбюджету на рівні двох відсотків від ВВП. Цей показник з проекту зник. Натомість урядові рекомендовано розглянути можливості збільшити дефіцит з огляду на потребу додаткового ресурсу на розвиток, а не споживання. Також враховано пропозиції про збільшення обсягу субвенцій на соціально-економічний розвиток з державного бюджету — місцевим, однак, у значно меншому розмірі (комітет наполягав на 5 млрд. грн.). За словами Людмили Супрун, низка пропозицій уряду не витримує критики. Справді, продаж землі під приватизованими об’єктами на аукціонах може призвести до того, що землею володітиме один власник, а об’єктом — інший. Парламентський комітет проти скасування митних зборів, бо вони не впливають на показник роботи підприємств, а сприяють розбудові інфраструктури митних органів. На переконання парламентаріїв, інтенсивнішого фінансування потребують базові галузі економіки, АПК. Члени комітету не менш за урядовців прагнуть зменшувати податкове навантаження на фонди заробітної плати суб’єктів господарювання, але вимагають системних змін, а не тимчасових — на рік бюджетний. На жаль, у проекті держбюджету не залишилося і згадки про єдиний соціальний податок і запровадження податку на нерухомість.

Міністра фінансів Віктора Пинзеника, як з’ясувалося, непокоїть інше. Він влаштував своєрідний аудит парламентським розрахункам — і пролунав приголомшливий результат: видатки за версією парламентаріїв зросли більш як на 70 млрд. грн., утворивши дефіцит держбюджету у 8 разів більший, аніж той, що пропонував уряд. Заява Людмили Супрун про те, що вона готова обстоювати свою правоту у суді, засвідчила, що до консенсусу ще далеко. А Голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив на тому, про що вочевидь думали й інші у сесійній залі: схоже на те, що й уряд не дуже-то побивається за вчасне прийняття держбюджету на 2006 рік. Цю думку підтримали Петро Цибенко, Ярослав Сухий, Василь Надрага, Євген Кирильчук, Вадим Бронніков та інші. Однак перший крок у бюджетному процесі таки відбувся. Висновки і пропозиції Комітету Верховної Ради з питань бюджету до законопроекту про держбюджет на 2006 рік схвалили. А це означає прийняття законопроекту у першому читанні. Уряду запропоновано доопрацювати його з урахуванням ухвалених рішень і подати на розгляд Верховної Ради не пізніше 15 листопада цього року.

Далі справа просувалася, як кажуть, в атмосфері цілковитого взаєморозуміння. Депутати один за одним прийняли у другому читанні законопроекти про управління об’єктами державної власності, про захист національного виробника від демпінгового імпорту та інші.

До розгляду нової редакції проекту змін до закону про комітети Верховної Ради підійшли особливо прискіпливо. Бо правові норми, які регламентують діяльність структурних підрозділів парламенту, істотно застаріли. Тому мало хто заперечував, щоб прийняти цей законопроект у першому читанні. А от законопроект про тимчасові слідчі та спеціальні комісії Верховної Ради не набрав потрібної кількості голосів.

У першому читанні прийнято зміни до постанови Верховної Ради «Про Почесну Грамоту та Грамоту Верховної Ради України». Законопроект «Про ветеринарну медицину» раніше не приймали здебільшого через причини суб’єктивного характеру, оскільки він — сотівська вимога. Неважливо, що саме вплинуло на депутатів — загроза пташиного грипу чи аргументи Президента України, але тепер вони прийняли цей законопроект за основу.