Колись у Новосанжарському районі центром садівництва був колгосп «Шлях Ілліча»: у Стовбиній Долині постійно дбали про розвиток садівництва, був переробний цех, мали замовників із багатьох куточків країни і непогані прибутки. На жаль, за останні 10-15 років не тільки в цьому селі, а й на всій Полтавщині галузь майже остаточно занепала: старі сади викорчували і розорали, а нових ніхто саджати не поспішав — надто затратна справа, віддачі чекати не скоро.

Та полтавець Володимир Крамар змусив своїх земляків з Новосанжарщини по-іншому глянути на садівництво. На родинних паях (п’ять гектарів землі) він у своєму селі Губарівці посадив торік більш як 17 тисяч яблунь. Звісно, за «дідівськими технологіями» такій кількості саджанців було б «затісно» на відведеній площі. Але в тому й секрет, що підійшов ентузіаст до нової справи із сучасними вимірами. Бо яблуньки не прості — це низькорослі прищепи вітчизняних та голландських сортів, плантації яких чимось нагадують виноградники.

Щоправда, знайшлося чимало скептиків, які вважали: гроші коли й не викинуто на вітер, то «повернуться» вони не скоро. Та вже нинішня осінь змусила подивуватися не лише односельців: яблуньки вродили вже на другий рік! І так рясно, наче в казці.

На базі власного саду Володимир Крамар заснував підприємство «Бест-200», придбав відповідну техніку, надав селянам роботу. Причому роботу перспективну, бо вже на третій рік при крапельному зрошенні і дбайливому догляді такий сад має давати до 40 центнерів яблук з гектара!

— У перспективі, — розповідає господар, — хочемо збільшити площу плодоносних насаджень до 20 гектарів. Нині готуємо грунт, розробляємо документацію для встановлення системи крапельного зрошення. А якщо говорити про затрати, то вони становлять понад 100 тисяч гривень на гектар, але затрачені кошти повертаються протягом п’яти-шести років.

Отож сенс займатися новою справою є. Тим паче нині, коли у більшості господарств землеробство звелося лише до посіву зернових, цукрових буряків, кукурудзи та соняшнику, що не завжди забезпечує сталі прибутки.

До речі, це вже не перший сучасний сад на Полтавщині — раніше такий заклали і в селі Майбородівці Кременчуцького району. Та поки що, на жаль, це лише експерименти окремих ентузіастів. Тож цієї зими ще доведеться, схоже, й полтавцям їсти здебільшого польські яблука та згадувати, як колись не було проблем із власними фруктами.

Полтавська область.