З 1997 року, коли держава почала «заощаджувати» на чорнобильцях, з життя пішов кожен десятий інвалід—ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС

З 1 січня 2004 року набрав чинності Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», кінцевими положеннями якого (п. 1 ст. 14) було передбачено в тримісячний термін від дня опублікування внесення Кабінетом Міністрів України до Верховної Ради України пропозиції з приведення законів України у відповідність із зазначеним законом.

Однак досі норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» стосовно пенсійного забезпечення інвалідів із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (статті 54, 55, 57) не приведено у відповідність з вище названим законом.

— У зв’язку з тим, що протягом уже дев’яти років пенсії інвалідам — ліквідаторам аварії на ЧАЕС залишалися незмінними, — йдеться у відкритому листі, надісланому Прем’єр-міністрові України, котрий підписали 15 чорнобильських організацій Харківської області, — на тлі загального зростання розмірів пенсій громадян України наші пенсії умовно зменшилися в 7—8 разів, що є порушенням статей 1, 24, 46, 48 Конституції України. Отже, наша підвищена заробітна плата за особливі умови праці в зоні відчуження була зведена нанівець. А пенсії, призначені з цієї заробітної плати, зрівнялися з пенсіями громадян, зарплата яких була в 3—5 разів менша, ніж у нас. Напевно, багато хто вже забув (або хоче забути), що коли над країною нависала смертельна небезпека, то згідно з рішеннями уряду за виконання робіт в особливих умовах наші зарплати були збільшені в 3—5 разів залежно від небезпеки.

З ініціативи харківських чорнобильців народний депутат України В. Гошовський розробив і вніс до Верховної Ради України проект закону України про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (про пенсійне забезпечення), реєстраційний номер 7121-2 від 17.06.2005 р.

Прийняття цього законопроекту слугуватиме тому, що чинний спеціальний закон повніше й відповідно до сучасних реалій захищатиме значну соціальну групу громадян України, які постраждали під час виконання свого громадянського або військового обов’язку.

На сьогоднішній день середня пенсія ліквідаторів —300—400 гривень: це не більше так званого прожиткового мінімуму. «Хіба так має оцінювати європейська цивілізована держава людей, яких весь світ у ті роки називав не інакше як героями? — запитують учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, тоді — заступник командира батальйону Микола Богданов і командир взводу Олег Красовський.

— Кабінетом Міністрів у бюджеті-2006, — продовжують мої співрозмовники, — передбачено на наступний рік збільшити пенсію ліквідаторам в 2—3 рази залежно від року перебування чорнобильців у зоні ліквідації аварії, що веде до поділу нас на сорти, на головних і другорядних, що аж ніяк неприпустимо й аморально. Адже ми всі разом робили одну справу. Ми не хочемо залежати від доброти Кабміну (дасть чи не дасть). Ми вимагаємо впорядкувати нарахування пенсій чорнобильцям відповідно до пенсійного законодавства України.

У Верховній Раді зареєстровано чотири законопроекти, автори яких мають намір урегулювати проблему законодавчою ініціативою. Але, на думку чорнобильців, для більшості з яких пенсія є єдиним джерелом існування їх родин, лише законопроект № 7221-2 є найбільш досконалим, справедливим і логічним з погляду Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». До того ж він пройшов експертизи у відповідних міністерствах і відомствах і має фінансово-економічне обґрунтування.

— Люди, які пройшли такі, як ми, випробування, ніколи власні інтереси не ставлять вище інтересів країни, держави. Ми чудово розуміємо, що й в інших соціальних груп українського суспільства є чимало нерозв’язаних проблем. Однак ми не вимагаємо нічого особливого, ми лише кажемо про те, щоб стосовно нас діяв закон, а не добра або недобра воля чиновників. Ми терпіли й готові ще якийсь розумний час потерпіти, усвідомлюючи складну фінансово-економічну ситуацію в країні, і пропонуємо застосувати стосовно нас нині чинну аналогічну норму пенсійного забезпечення військовослужбовців, що передбачає поетапне запровадження в дію нового закону, — зазначають вони.

Харків.