З 27 жовтня у старовинному Острозі триває протистояння між парафіянами Свято-Вознесенської церкви. Кожна з релігійних громад — УПЦ та УПЦ КП — обстоює своє право на храм, іноді різко: уже є троє потерпілих.

— Рада Свято-Вознесенської церкви на чолі з настоятелем отцем Ярославом вирішила перейти до УПЦ КП. Уповноважений орган церкви подав відповідні документи для внесення змін до статуту до Рівненської ОДА, — коментує ситуацію міський голова Острога Тарас Пустовіт. — Коли парафіяни УПЦ КП хотіли провести в цьому храмі богослужіння, прихильники УПЦ заблокували вхід до церкви, пояснивши це тим, що, мовляв, питання про належність культової споруди спірне, і вони звернулись з цього приводу до суду та прокуратури. До винесення вердикту суду віряни УПЦ заперечують, щоб у храмі відправляли службу УПЦ КП. Щоб не допустити трагедії та сутичок, міліція, яка тримає нейтралітет, розвели парафіян обох конфесій по різні сторони. Міліція взяла під охорону храм по його периметру.

Тим часом на підтримку прихильників УПЦ прибувають віряни з інших регіонів України. Є серед цього гурту і братчики та прогресивні соціалісти. П’ять народних депутатів України з «Регіонів України», які минулої суботи вивчали причини конфлікту в Острозі, закликали політичні партії не використовувати його для своєї передвиборної кампанії, бути виваженими й толерантними.

Конфлікт виник напередодні приїзду до Острога Найсвятішого Патріарха Філарета, який мав провести богослужіння у Свято-Воскресенському храмі, довкола якого точаться пристрасті й котрий нині опечатаний. Однак, з огляду на обставини, Філарет змінив свої плани і провів богослужіння у студентській церкві Національного університету «Острозька академія».

Це не є протистояння між Київським і Московським патріархатами, тому що Київський патріархат там не бере участі. Йде протистояння між громадою, яка вирішила вийти з Московського патріархату, і тими віруючими Острога, які хочуть залишитися, — так сказав про конфлікт в Острозі Філарет.

А сам настоятель Свято-Воскресенського храму отець Ярослав, який нині від УПЦ КП одержав вищий сан, — став владикою Онуфрієм, відкидає звинувачення у зраді, а каже, що перейти до УПЦ КП — «це було рішення більшості парафіян». Частина його колишніх вірян УПЦ з таким твердженням не згодна.

Як буде вирішено конфлікт, наразі невідомо. Тим часом він нагадав мешканцям Рівненщини події початку 90-х років, коли міжконфесійні конфлікти в регіоні були частими. За ними стояли деякі тоді ще опозиційні політики, які прагнули заробити на цьому політичні дивіденди.

Оливи в вогонь додають необачні висловлювання і керівників виконавчої влади, які не приховують, кому вони відчинили б опечатані ними двері храму.

Рівне.