Таке гасло чемпіонату світу з футболу, котрий відбудеться влітку наступного року в Німеччині. І от Україна стала черговою державою, до якої з візитом прибув президент організаційного комітету з проведення світового футбольного форуму (за сумісництвом), а ще президент свого рідного клубу «Баварія» (Мюнхен) Франц Беккенбауер.

У столичному готелі «Прем’єр-палац» відбулася презентація ЧС-2006 в Україні. Учасниками події стали ті, хто колись грав проти Франца Беккенбауера: Олег Блохін, Євген Рудаков, Володимир Трошкін, Стефан Решко, Володимир Мунтян, Леонід Буряк, Володимир Онищенко. Разом з ними відомі й популярні Ігор Бєланов, Андрій Баль, Юрій Роменський, Олексій Михайличенко, Анатолій Дем’яненко, Віктор Звягінцев, Юрій Калитвинцев, Олексій Чередник.

У церемонії брали участь міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, керівництво ФФУ на чолі з президентом, членом виконкому УЄФА, народним депутатом Григорієм Суркісом. Згодом до них приєднався ще й президент НОК України, народний депутат Сергій Бубка.

Відкрив презентацію віце-президент організаційного комітету Вольфганг Нісербах. Затим на сцені з’явився і сам Беккенбауер — стрункий, спортивний, елегантний. Ну ніяк не дати йому 60 років. Шановний гість відзначив, що з радістю побачив сьогодні багато знайомців, з котрими 30 років тому зійшлися на футбольному полі в поєдинку за Суперкубок Європи. І жартома сказав, що вже не пам’ятає рахунку тих матчів. Щоправда, згодом Олег Блохін нагадав йому і також пожартував: «Ми виграли тоді в першому — 1:0, а в другому 2:0. Гадаю, це не вплине на результат жеребкування на ЧС 2006 року».

Далі «кайзер» Франц зауважив, що збірна України вийшла до фінальної частини із однієї з найсильніших груп. Непросто здолати таких потужних суперників, як Туреччина (бронзовий призер останнього чемпіонату світу), Греція (чинний чемпіон Європи) і завжди сильну й авторитетну збірну Данії. І назвав Блохіна тренером, який перебуває на шляху свого становлення. Але швидко виправився і додав, що наставник синьо-жовтих — уже визначний тренер, бо вивів свою команду з найважчої групи.

Стосовно шансів нашої команди наступного літа, то пан Беккенбауер вважає, що їй до снаги вийти з групи і пройти аж до півфіналу, але багато залежатиме від жеребкування.

Після вступного слова Бекенбауера було показано короткі фільми про представлення першості світу в Німеччині, про Кубок Конфедерацій, що відбувся в цій країні нинішнього року, а також про стадіони, де проходитимуть матчі ЧС 2006 року. До речі, матчі чемпіонату «відвідають» 12 міст (Берлін, Кайзерслаутерн, Гельзенкірхен, Дортмунд, Франкфурт-на-Майні, Кельн, Штутгарт, Мюнхен, Ганновер, Нюрнберг, Лейпциг та Гамбург). Гості зазначили, що всі стадіони — на невеликій відстані один від одного. А найдовша відстань від Гамбурга до стадіону в Мюнхені — лише 780 км. Це година льоту.

Франц Беккенбауер поділився інформацією про розповсюдження квитків на матчі. 3,3 мільйона із них розподілять між 64 країнами. Однак до організаторів уже надійшло 10 мільйонів заявок через Інтернет. І ще такий цікавий факт. Якщо Україна, наприклад, гратиме на найбільшому стадіоні чемпіонату в Берліні, то вона зможе забронювати собі 4 тисячі 826 квитків із 60 000 тисяч... Президент ФФУ у своєму прикінцевому слові, звертаючись до Бекенбауера, сказав, що українська сторона готова вже нині викупити всі квитки, не чекаючи жеребкування...

Останнім фільмом, який показав цього вечора в Києві Беккенбауер, була стрічка про збірну України. Вона розпочалася з фрагментів колишніх матчів плей-оф з Німеччиною... Потім було показано незабутню гру Блохіна в зустрічі з «Баварією» 1975 року, гол Шевченка німецькій збірній в матчі-відповіді плей-оф та моменти, коли м’ячі забивав форвард леверкузенського «Байєра» Андрій Воронін, який заявив з екрана, що не проти зіграти з німецькою збірною у фіналі ЧС-2006.

Не обійшлося у фільмі і без славних братів Кличків, яких у Німеччині вважають своїми національними героями. Вони привітали збірну України з виходом на чемпіонат світу.

Під завісу чудового вечора відбувся обмін подарунками. Гості вручили дюжину футбольних плакатів, які малювали на всіх континентах. Блохін отримав симпатичного лева — талісмана ЧС 2006 року. Григорій Суркіс подарував Беккенбауеру до 60-річчя бронзову статуетку із зображенням ювіляра. Олег Блохін вручив від себе постер, де «кайзер» на полі тодішнього Республіканського стадіону після матчу 1975 року, і футболку збірної України з номером «5» і написом на спині «Беккенбауер»...

Футбол. У 1/4 фіналу Кубка України зустрінуться: «Динамо» (Київ) — «Металург» (Донецьк), «Іллічівець» (Маріуполь) — «Арсенал» (Київ), «Металург» (Запоріжжя) — «Кривбас» (Кривий Ріг), «Карпати» (Львів) — «Ворскла» (Полтава).