На трьох уламках горщиків, знайдених під час археологічних розкопок трипільського протоміста у Тальнівському районі, виявлено ознаки писемності. На одному гончарному виробі — 7 знаків, на другому — 11, на третьому — 35. Написи зроблено, кажуть науковці, у три способи. Це може свідчити про досить високий рівень писемності наших пращурів.

У Майданецькому протомісті, де проводилися розкопки, 5 тисяч років тому мешкало десь 10 тисяч народу. У сусідніх Тальянках, де також виявлено трипільське поселення, мешканців було 15 тисяч. Дослідникам мідно-кам’яного віку вдалося відтворити двоповерхові житла трипільців у натуральну величину.

Численні знахідки склали основу експозиції щойно відкритого музею трипільської культури у селі Легедзиному Тальнівського району. Раритети достатньо широко ілюструють працю і побут доісторичних хліборобів та ремісників. Стосовно таємничих знаків, схожих на письмо, думки вчених розходяться. Одні вважають, що трипільці мали свою писемність і цим самим випередили шумерів. Інші кажуть, що це красивий міф.

Черкаська область.