1 листопада 2005 року. У Верховній Раді відкрилася фотовиставка, присвячена 10-й річниці членства України у Раді Європи

З перших днів здобуття незалежності України почалися контакти між Міністерством закордонних справ та Радою Європи. Уже в липні 1992 року було подано офіційну заявку на вступ до Ради Європи; у вересні 1992 року делегація Верховної Ради була запрошена взяти участь у ПАРЄ як спеціальний запрошений. 26 вересня 1995 року ПАРЄ ухвалила позитивну резолюцію щодо вступу України до цієї організації. 31 жовтня Верховна Рада ратифікувала статут Ради Європи, а 8 листопада Комітет Міністрів РЄ прийняв рішення про запрошення України до членства в цій організації. 9 листопада у Страсбурзі відбулася офіційна церемонія приєднання України до РЄ. За цією короткою історичною довідкою стоїть напружена робота і українських дипломатів, і політиків, і Верховної Ради в цілому.

В Україні буде створено всі умови для розгортання місії міжнародних спостерігачів під час парламентських виборів. Про це вчора на прес-конференції, присвяченій десятиріччю членства України у Раді Європи, заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Це означає, що Київ таки збирається довести Європі свою спроможність провести вибори чесно. Під час останньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, коли слухалося «українське питання», європарламентарії не приховували, що остаточним тестом на вірність демократії в Україні стануть саме парламентські вибори. Від того, чи зуміє влада забезпечити прозорість голосування та рівність доступу всіх політичних сил до участі в кампанії, залежатиме не лише подальше ставлення Ради Європи до нової влади, а й євроінтеграційні амбіції України.

Після вступу до Ради Європи необхідність демократичних реформ у країні стала очевидною. Україна перебувала і продовжує перебувати під процедурою моніторингу ПАРЄ. Це означає, що за тим, як у нас проводяться вибори, які закони приймає парламент, наскільки вільно почуваються журналісти, постійно стежать доповідачі ПАРЄ. Те, що за останні десять років ми не спромоглися вийти з-під цієї процедури, означає, що демократичні процеси у нас проходять вкрай повільно.

Борис Тарасюк зазначив, що за період членства Україна приєдналася до 47 міжнародно-правових документів, прийнятих у рамках Ради Європи. Серед них — Європейська конвенція з прав людини. Ще 25 підписаних документів очікують на ратифікацію. Та прийняти — не означає втілити в життя. Приміром, надзвичайно багато проблем нині в Україні пов’язано з реалізацією положень Європейської хартії регіональних мов та мов національних меншин. Є багато запитань у Раді Європи і до політичної реформи, зокрема, до збільшення повноважень прокуратури та введення імперативного мандата. Однак, за словами голови українського зовнішньополітичного відомства, невиконаних зобов’язань України перед Радою Європи небагато...

Проте попереду на нас чекає свято. Офіційне. З картинними нагородженнями, конференціями та зустрічами. У палаці Європи в Страсбурзі вже розгорнуто виставки «Помаранчева революція», «Україна—Рада Європи. Десять років співробітництва». Вчора у Національному технічному університеті України «КПІ» відкрилася виставка робіт молодих художників Молдови, Польщі, Румунії та України; планується проведення тематичної конференції у Верховній Раді, передбачається нагородження активних учасників взаємин з Радою Європи — як українських, так і зарубіжних.

Вл. інф.