Під час робочої поїздки на Житомирщину Голова Верховної Ради України Володимир Литвин лише перед першою зустріччю у Житомирі помітив, що забув у Києві у своєму робочому кабінеті піджак. Бо так квапився до земляків, на малу батьківщину, куди його повсякчас тягне, як сам зізнається, «немов птаха з вирію».

Свято і тривога

Загальноосвітня школа І—ІІ ступеня у селі Велика Горбаша Ново- град-Волинського району нині виблискує новенькими шибками та фарбою. А майже п’ятнадцять років, із 1991-го, цей об’єкт був дошкульним довгобудом, до котрого у місцевої влади ніяк не доходили руки. Крига скресла лише завдяки особистому сприянню глави парламенту та народного депутата України від 67-го виборчого округу Валентина Савицького. Він розповідає, що за часів свого депутатства оббивав заради добудови школи всі можливі владні пороги: написав 12 листів до Кабінету Міністрів з проханням виділити кошти, звернувся до прем’єра та міністра фінансів із двома депутатськими запитами. Перші гроші — 200 тисяч грн. на пере-криття даху надішли торік. А загалом на будівництво школи було витрачено близько мільйона гривень.

Ця, здавалося б, суто місцева подія — адже в новій школі працюватимуть 14 учителів та навчатимуться лише 124 учні з довколишніх сіл — набуває великого значення ще й тому, що на Житомирщині нині спостерігається сумна тенденція: закривають малокомплектні сільські школи. «Це не велика заслуга моя чи моїх колег, що відкриваються школи. Це — насамперед наше зобов’язання робити все, щоб народжувалися діти, щоб вони здобували гарну освіту і потім ішли у широку життєву дорогу», — наголосив під час відкриття школи в селі Велика Горбаша Володимир Литвин.

Іншого виходу немає

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо перспектив прийняття Держбюджету на 2006 рік, Голова Верховної Ради України висловив думку, що поки існують намагання уряду спілкуватися через пресу, до компромісу далеко. «Хоча не бачу іншого виходу, як досягти компромісу, — сказав він. — Але не на тих залізобетонних позиціях, які нам пропонує уряд». Йдеться про намагання скомпрометувати парламент: якщо бюджет не буде прийнято, тоді доведеться фінансувати всі видатки за аналогією попереднього року, а парламент звинуватять у тому, що він не спромігся прийняти бюджет. «Такий тактичний маневр не вдасться. Бюджет буде прийнято такий, який потрібен країні, — запевнив Голова ВР. — Тим паче, що кошти державі надійшли, кошти є». Вочевидь, глава парламенту мав на увазі кошти, отримані від приватизації «Криворіжсталі».

А під час відвідин Житомирського агротехколеджу В. Литвин серед основних завдань назвав збільшення фінансування місцевих бюджетів, досягнення необхідного рівня видатків на АПК, до того ж не через міністерства за принципом «хочу — дам, не захочу — не дам», а через казначейство, чітко розписавши, на що ці кошти потрібні. Бо головна проблема не в грошах, вважає Голова ВР, а, як свідчать перевірки Рахункової палати, в ефективності їх використання.

З милим у курені не рай

Під час зустрічі з молоддю на Житомирщині Володимиру Литвину задали багато запитань. Зокрема, про низькі зарплати, які не дають змогу забезпечити сім’ю житлом. Глава парламенту висловив переконання, що необхідно виправити ситуацію, коли зарплати менші за пенсії. Бо від цього і мотивація до праці втрачається, і Пенсійний фонд має величезну «дірку». Друга проблема, яку треба розв’язати, це — дешеві кредити, у деяких випадках безвідсоткові. Тоді не треба буде й гасла «Кохаймося!» вивішувати. Говорячи про СОТ, В. Литвин зазначив, що допустили методологічну помилку, бо визначили дату, до якої хочемо вступити, а не говоримо про мету. Голова Верховної Ради звернув особливу увагу на проблеми, які можуть постати перед вітчизняним аграрним сектором, адже, за оцінкою фахівців, можемо втратити 40 відсотків власного ринку.

У ході робочої поїздки на Житомирщину Володимир Литвин також взяв участь у відкритті нового пам’ятника загиблим під час Великої Вітчизняної війни та репресованим у селі Велика Горбаша та відвідав будинок-інтернат для дітей-інвалідів у Новоград-Волинському.

Олексій КАВУН, Юліана ШЕВЧУК.

Київ — Житомирська область.