Сьогодні парламент розглядатиме законопроект про державний бюджет України на 2006 рік (повторне перше читання). Народні обранці планують обговорити у другому читанні зміни до законів України про комітети та законопроект про тимчасові слідчі та спеціальні комісії, а також за скороченою процедурою — дев’ять аграрних документів. Про це йшлося на погоджувальній раді, в якій взяв участь міністр фінансів Віктор Пинзеник.

У четвер народні депутати голосуватимуть постанову про призначення нових голів парламентських комітетів та їхніх заступників на вакантні посади. (До цього запропоновано провести у комітетах рейтингові голосування для визначення однієї кандидатури на вільну посаду). А під час перерви Голова Верховної Ради запропонував проводити голосування для обрання заступника глави парламенту та заповнити вакансії до Вищої Ради юстиції.

Загалом, повідомив Володимир Литвин, до уточненого порядку денного внесено 76 питань, серед яких шість проектів Президент України визначив як невідкладні. А 54 питання залишилися «у спадок» ще з минулого пленарного тижня.

У середу традиційно розглядатимуть питання про ратифікацію угод, а за скороченою процедурою — низку соціальних законопроектів (про заклади охорони здоров’я, перерахунок пенсій, захист ветеранів тощо).

Зміни до державного бюджету на цей рік — про дотації місцевим бюджетам для забезпечення виплат та інших першочергових видатків — розглядатимуть у четвер серед 40 інших питань. А ще — зміни до Сімейного кодексу, законів «Про телебачення і радіомовлення» та «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України», законопроект про заборону політичних переслідувань та обмеження прав і свобод громадян за політичними ознаками. «Враховуючи резонанс подій, пов’язаних з 15 жовтня (нагадаємо, цього дня відбулися зіткнення у центрі столиці між прихильниками і противниками надання статусу воюючої сторони воякам ОУН-УПА. — Ред.), профільний комітет пропонує внести до порядку денного законодавчо неврегульоване питання про свободу мирних зібрань», — повідомив Володимир Литвин.

У п’ятницю народні обранці працюватимуть над проблемами вищої освіти, фінансування судів, перерахунком пенсій державних службовців, заощадженнями громадян тощо.

8 листопада відбудеться день уряду «Про сучасний стан та перспективи розвитку ринку страхових послуг в Україні». А 16 листопада — парламентські слухання про співробітництво України та Німеччини.

Голова ВР повідомив, що на засіданні РНБО обговорювалося питання прийняття законодавчих актів, потрібних для вступу до Світової організації торгівлі. Глава парламенту певен: урядові треба чітко визначити, що залежить від законодавчої гілки влади в «сотівських» питаннях. А Кабмін має дати чітке обґрунтування законопроектів. «Оскільки на моє тверде переконання, визначивши дату (вступу до СОТ. — Ред.), ми тим самим зробили вразливою позицію України», — переконаний глава парламенту. І додав: «Треба визначити, які законопроекти не викликають у фракцій жодних заперечень, а до яких є застереження, і знайти спільну позицію». Водночас Володимир Литвин переконаний, що проблема полягає не лише у площині несприйняття відповідних законодавчих актів. Скажімо, з боку США, нагадав Голова ВР, знову висуваються вимоги до наших законодавчих баз стосовно інтелектуальної власності (щодо лазерних дисків), курятини, а також генетично модифікованих продуктів. Австралія висуває до нас вимоги щодо цукрової тростини.

Депутати мають спокійно і виважено обговорити зміни до закону про вибори народних депутатів України в частині діяльності засобів масової інформації. І — раціональне використання коштів, отриманих від продажу «Криворіжсталі». Голова ВР вважає: для вироблення спільної позиції і уникнення чуток треба створити відповідну робочу групу під головуванням Адама Мартинюка, до якої увійшли б по одному представникові від депутатських фракцій та уряду.