Перспективи бюджетного процесу складні. Особливо з огляду на те, що ми перебуваємо у передвиборній стадії. На цьому наголосив під час учорашньої прес-конференції Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Однак, — додав глава парламенту, — я переконаний у головному: бюджет потрібно прийняти».

Фракція Народної партії, повідомив Володимир Литвин, підтримуватиме висновки і пропозиції бюджетного комітету — ухвалити документ у першому читанні. Глава парламенту закликатиме своїх колег також голосувати «за». Інакше, переконаний Володимир Литвин, будуть підстави звинувачувати Верховну Раду у блокуванні бюджетного процесу.

Звісно, не заперечував він, у парламенту та уряду є розбіжності стосовно багатьох видаткових позицій, зокрема, наповнення місцевих бюджетів. Однак це не є підставою говорити про чийсь непрофесіоналізм. Ідеться про різні підходи. Скажімо, Кабінет Міністрів орієнтується на плани співпраці з міжнародними фінансовими інституціями, домовленості з європейськими структурами. А Верховна Рада, зазначив глава парламенту, звільнена від таких зобов’язань. Однак відчуває тиск суспільства і тому пропонує розширити видаткову частину бюджету. «І це закономірний результат, — переконаний Володимир Литвин. — Моя лінія залишається незмінною: нам потрібно приймати узгоджені рішення, які відповідали б інтересам українського суспільства і держави».

Це саме стосується і витрат коштів від продажу «Криворіжсталі». Нині, повідомив Голова ВР, зареєстровано вже десять законопроектів про розподіл цих грошей. З огляду на це Володимир Литвин і запропонував створити робочу групу на чолі з Першим заступником Голови ВР. Глава парламенту не проти того, щоб деякі кошти було спрямовано на повернення знецінених заощаджень громадян. Щоправда, до цього треба ретельно порахувати, скільки і якій категорії громадян здійснювати виплати. Головне — не допустити зайвої напруженості в суспільстві і знецінення національної валюти.

Вл. інф.