У Кременчуці відбулися громадські слухання, що стали першим дієвим кроком до консолідації міської громади та влади на шляху розбудови демократичного суспільства та відстоювання інтересів жителів міста.

Такий демократичний шлях спільних дій запропонувала міська громадська організація «Рідне місто». Громадськість отримала можливість на практиці реалізовувати надане їй законами України право брати безпосередню участь у здійсненні місцевого самоврядування, формувати місцеву політику, координувати кроки влади у розв’язанні нагальних проблем міста. А їх, як показує практика, чимало: підвищення житлово-комунальних тарифів, забудова нового житлового масиву та майже 50-відсоткове недофінансування освітньої галузі міста.

Унаслідок ухвалених місцевою владою рішень, що суперечать інтересам мешканців Кременчука, найближчим часом вартість комунальних послуг може зрости до 70 відсотків. Також без проведення попереднього тендера виділено 86 гектарів землі під забудову, є й інші порушення чинного законодавства будівельною корпорацією, яка зводить переважно елітне житло на невигідних для міста умовах, тоді як майже 6 тисяч сімей десятки років чекають на отримання житла. У місті складається напружена соціальна ситуація через загрозу скорочення педагогічних працівників, яким не вистачає бюджетних коштів на виплату зарплати. І хоча непопулярних заходів вдалося уникнути, однак проблему належного фінансування, а отже, і збереження наявної мережі дошкільних закладів та забезпечення їх нормальною роботою ще повністю не розв’язано.

У громадських слуханнях узяли участь міський голова, представники виконкому, прокуратури, керівники промислових підприємств. Під час обговорення було прийнято резолюції із запропонованими громадськістю альтернативними варіантами розв’язання наявних проблем. Згідно зі статутом міста вони підлягають розгляду на відкритому засіданні сесії міської ради.

За словами голови громадської організації «Рідне місто» Віктора Калашника, всі питання жваво та конструктивно обговорювалися на слуханнях, які засвідчили, що громаді під силу вирішувати на місцях найскладніші питання, об’єднуючи власні зусилля та можливості влади.

Вл. інф.