Понад 1 мільйон підписів за визнання вояків УПА учасниками національно-визвольної боротьби за незалежність України у двох прозорих урнах внесла сьогодні до сесійної зали парламенту Українська народна партія. Заяву щодо позиції УНП з цього питання оприлюднив лідер партії і фракції Української народної партії Юрій КОСТЕНКО.

ЗАЯВА

14 жовтня патріотична громадськість України відзначила чергову річницю національно-визвольного руху, відомого як рух ОУН-УПА. Українську Повстанську Армію було створено в 1942 році як народну самооборону від поневолювачів. У першому зверненні до народу Українська Повстанська Армія своєю головною метою визначила боротьбу за Українську Самостійну Соборну Державу. Про виключну спрямованість УПА на здобуття незалежності України свідчить і той незаперечний факт, що жертовна боротьба продовжувалась і після завершення Другої світової війни. Тому вигадки комуністичної пропаганди про співпрацю УПА з нацистами, як і вигадки про бандерівський терор, повністю спростовано архівними матеріалами, які відкрилися для громадськості після падіння комуністичного режиму. З гітлерівською Німеччиною співпрацював сталінський режим, а не УПА. Бо саме комуністичний режим пішов на підписання з нацистським режимом ганебного пакту Молотова—Ріббентропа. Каральні акції проти мирного населення здійснювали не вояки УПА, а спецзагони НКВС.

Всі ці факти документально підтверджено роботою спеціальної урядової комісії. Проте проблема УПА залишається не вирішеною і сьогодні. Практика ж інших країн яскраво свідчить — там, де влада працює на мир і злагоду в суспільстві, такого роду проблеми вже не існують. В Іспанії стоїть величний хрест над спільною могилою республіканців і франкістів, які воювали між собою. У Польщі ще 91-го року ухвалено Закон, який помирив Армію Крайову і Армію Людову. В Росії, на яку так часто люблять посилатися у цьому залі, вже давно немає ні «білих», ні «червоних», а нова влада задля національного примирення поклоняється останкам «царя-деспота», як казали про Миколу ІІ комуністи.

В Україні все навпаки. За роки незалежності влада не лише належно не оцінила вклад УПА у боротьбу за українську державність, вона не вирішила і морально-етичну та соціальну складові цієї проблеми для тих небагатьох, хто ще залишився живим.

Фракція УНП вимагає від Президента та уряду визнання того факту, що без УПА не було б держави Україна.

Українська демократична громадськість наполягає на справедливості стосовно тих, хто віддав своє життя за українське сьогодення, про що свідчить близько 2 млн. підписів, зібраних Українською народною партією в усіх областях України та АР Крим.

Фракція Української народної партії звертається до колег-депутатів із закликом спільними зусиллями ліквідувати цю аморальну політичну барикаду, витворену тоталітарним режимом для роз’єднання українського суспільства.

Друкується в рахунок квоти фракції Української народної партії.