У цьогорічному Федеральному ярмарку товарів та обладнання текстильної промисловості, що відбувся в кінці вересня в російській столиці, взяли участь виробники з різних держав: Франції, Італії, Австрії, Польщі, Литви — всього 24 країни. Серед споріднених підприємств Україну представляв і Херсонський бавовняний комбінат (ХБК). У тандемі з Волинським шовковим комбінатом.

Серед різнобарвної веселки херсонських тканин особливо привертала увагу пістрявоткана.

— З’ясувалося, що її сьогодні виробляють лише поодинокі підприємства, — ділиться враженнями від виставки начальник дослідної лабораторії комбінату Тетяна Садова. — А попит на неї тим часом зростає: в усьому світі найбільше цінуються натуральні тканини з високими санітарно-гігієнічними показниками. Продукція нашого комбінату відповідає світовим стандартам. А участь у ярмарку підказала шляхи виходу на світовий ринок.

Сьогодні текстильний флагман переживає не найкращі часи своєї півстолітньої історії. Однак свого місця на ринку тканин не втратив, і з початку року тут вироблено товарної продукції майже на 17 мільйонів гривень.

— Але це скромний показник з огляду на потужності підприємства, — зазначає виробничий директор ХБК Віктор Байраченко. — Утім, до кінця 2005-го маємо переробити 2 тисячі тонн бавовни. Наступного ж року обсяг сировини сягне 6000 тонн.

Задля відчутного зростання рентабельності виробництва і підвищення конкурентоспроможності тканин керівництво комбінату затвердило комплексну програму економіко-технічних заходів. Не останнє місце поміж них посідає план зосередження технологічних процесів на мінімально обмежених виробничих площах. У такий спосіб все виробництво буде сконцентровано на одній з дільниць: першій прядильно-ткацькій фабриці як найпридатнішій до екплуатації в нинішніх умовах — після модернізації та капітального ремонту її виробничі потужності використовували не сповна. Частину верстального парку доведеться доукомплектовувати найменш зношеним устаткуванням з інших цехів.

За розрахунками фінансистів, це дасть можливість скоротити збитки, які лише за поточний рік сягли 10 мільйонів гривень, та заощадити до 30 відсотків енергоносіїв. Отже, з’явиться можливість погашати численні борги підприємства, в тому числі і заборговану заробітну плату.

Водночас кількість робочих місць не скоротиться. Навпаки, максимальне зосередження виробництва на оптимальних площах потребуватиме додатково щонайменше 200 працівників основних професій. Як і колись, комбінат запрацює в три зміни.

За нинішніх складних умов саме в розробленій програмі текстильники вбачають шлях до виживання.

Херсон.