Під час відвідин главою парламенту Інституту кібернетики ім. академіка В. Глушкова НАНУ науковці продемонстрували Володимиру Литвину безліч проектів та ідей: від суперпотужного комп’ютера, спроможного за лічені хвилини спрогнозувати буревій чи землетрус у будь-якій точці планети, до міні-чіпу для захисту інформації у мобільнику. Однак підстав для радості ще замало — якщо держава не повернеться обличчям до науки, передусім високих технологій, наголосив Голова ВР, ми безнадійно відстанемо від світу.

Розмова на нараді з керівництвом НАНУ вийшла далеко за рамки нестачі грошей. Щоб подолати труднощі, з якими щоденно зустрічаємося, передусім потрібна реальна інформація, системне бачення того, що відбувається в країні, переконаний В. Литвин. Потрібно започаткувати серйозну розмову, що треба робити надалі у державі. До цієї розмови треба залучити й інтелектуальну еліту.

Глава парламенту відзначив декілька тривожних тенденцій у розвитку України за останні вісім місяців. Зокрема, насторожує відсутність помітних позитивних зрушень у структурі промисловості. «Надзвичайно висока орієнтація підприємств на зовнішні ринки і переважно сировинна спрямованість промисловості робить Україну надзвичайно вразливою і залежною від кон’юнктури світового ринку», — вважає В. Литвин. Загрозливим, на погляд Голови ВР, є і невикористання величезного інтелектуального потенціалу всередині держави. Звідси — технологічна деградація виробництва та відтік мізків за кордон, що ставить під загрозу нашу конкурентоспроможність.

«Я не є прихильником того, щоб радість від продажу «Криворіжсталі» перекинулася на всі галузі й ми розпочали все розпродувати, — сказав він. — Треба визначити чіткі пріоритети, орієнтири, і спрямувати на них кошти з держбюджету. Треба вести мову про економіку знань, про нову економіку, а не просто про метал, хімію, які за великим рахунком тягнуть Україну вниз або відштовхують від того європейського вибору, про який так багато мовиться. І серед цих проблем на чільному місці треба поставити проблему інформаційних технологій».

Пропозиції, які лунали під час зустрічей глави парламенту в Інституті кібернетики, буде узагальнено разом із профільним комітетом ВР під час доопрацювання проекту держбюджету-2006. У ньому вже, зокрема, передбачено виділення коштів на будівництво нової інформаційної мережі Київ—Харків.