Можливість підписання довгострокового контракту про постачання в Україну туркменського газу потрібно обговорювати у тристоронньому форматі за участю Росії. У цьому переконав Прем’єр-міністра України Юрія Єханурова Президент Туркменистану Сапармурат Ніязов під час переговорів, що відбулися в Ашгабаті. Туркменбаші вже заявляв про це українській стороні, однак Київ знову намагався умовити партнерів співробітничати без російських посередників.

Крім того, Президент Туркменистану знов-таки вкотре запропонував українському уряду проаналізувати україно-туркменські взаєморозрахунки. Він зазначив, що Україна постійно подовжує кінцеві терміни розрахунку із боргами за поставлений туркменський газ.

Так, за словами Ніязова, спочатку кінцевим терміном розрахунків називався грудень, а нині — вже лютий. Кажучи про товарну частину оплати Україною туркменського газу, він навів приклад, коли до Туркменистану було поставлено з України старі, свіжопофарбовані тепловози. Відповідаючи на запитання журналістів стосовно українського боргу за туркменський газ, Юрій Єхануров сказав: «Борг є. Але що стосується грошової частини, то тут, навпаки, ми йдемо навіть з випередженням. Стосовно товарної частини, то є графік, за яким Україна і Туркменистан домовилися поставляти товари, і сьогодні все залежить від того, як швидко туркменська сторона погодить номенклатуру можливих товарів».

Юрій Єхануров також повідомив, що в майбутньому Україна за пропозицією туркменської сторони має намір перейти цілком на грошові розрахунки за туркменський газ. Український прем’єр також наголосив, що за умови, якщо туркменська сторона чітко погодить усі номенклатури товарних постачань, Україна зможе розрахуватися за туркменський газ до кінця нинішнього року, а не до 19 лютого 2006-го, як плановано раніше. При цьому глава українського уряду під час зустрічі з президентом Сапармуратом Ніязовим пообіцяв йому особисто контролювати виплату боргів за газ.