Футбол. Часто можна почути розповіді про те, на якому високому рівні студентський спорт у США. Він є міцними підвалинами для олімпійських команд цієї потужної країни.

Є прихильники цієї системи і в Україні. На щастя, не перевелися керівники вузів, котрі не формально, а з великою прихильністю ставляться до спорту. Однак єдиний вид спорту, який має свій загальнонаціональний осередок, — його величність футбол.

Нещодавно в Ірпені під Києвом, на базі Національної академії державної податкової служби України (НАДПСУ), відбувся фінальний турнір четвертого чемпіонату країни серед студентів.

Спершу про його результати. Перший день. Міжрегіональна академія управління персоналом, Київ (МАУП) — Кам’янець-Подільський державний університет (КПДУ). 1:0. Чернівецький національний університет (ЧНУ) — НАДПСУ. 1:1. Другий день. КПДУ — ЧНУ. 0:3. НАДПСУ — Харківський національний технічний університет сільського господарства (ХНТУСГ). 1:0. Третій день. ЧНУ—МАУП. 1:1. ХНТУСГ—КПДУ. 0:2. Четвертий день. МАУП—ХНТУСГ. 0:0. КПДУ—НАДПСУ. 1:1. П’ятий день. ХНТУСГ—ЧНУ. 0:2. НАДПСУ—МАУП. 2:2.

Отже, чемпіоном стала команда ЧНУ — 8 очок (різниця м’ячів — 7:2). Вітаємо команду, ректора вузу Степана Васильовича Мельничука, тренера Миколу Осадця.

Наступні місця посіли: НАДПСУ — 6 очок (5:4), МАУП —6 (4:3), КПДУ — 4 (3:5), ХНТУСГ — 1 (0:5).

Слід сказати, що в регіональних змаганнях брали участь 219 вузівських команд.

Ми попросили віце-президента, виконавчого директора Всеукраїнської асоціації студентів (ВФАС), заслуженого тренера України Олега Первушкіна дати оцінку ірпінському турніру.

— Хвалити себе нескромно. Та все, здається, відбулося на належному рівні. Хочу лише подякувати гостинним господарям змагань — колективові НАДПСУ і його ректорові Володимирові Степановичу Загорському. А взагалі ми збираємося все міняти.

— Отакої. А що саме?

— У перших числах грудня зберемо конференцію нашої асоціації. На ній серйозно обговоримо і затвердимо формат нового чемпіонату. Навесні проведемо перехідну першість. Вона відбудеться за схемою: попередні змагання у чотирьох зонах (Схід, Захід, Центр, Південь). Далі — плей-оф, який визначить вісім фіналістів. Вони розіграють медалі.

— І це все?

— Звичайно, ні. Весняні змагання мають допомогти нам визначити команди, котрі восени наступного року стартуватимуть у вищій і першій лігах. У першому турнірі, скажімо, 12 колективів, у другому — 16. Це буде повноцінний чемпіонат з роз’їздами. До речі, цього вимагають самі футболісти-студенти і керівники навчальних закладів. Як на мене, після такої реорганізації футбол у вузах буде ще популярнішим і обов’язково стане ще одним джерелом, з якого черпатимуть резерв професіональні клуби...