Комітет Верховної Ради з питань науки і освіти розглянув на черговому засіданні проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо збереження дитячих позашкільних закладів). Пропонується уточнити, що основні фонди, земельні ділянки та інше майно позашкільного навчального закладу не можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

Міністерство освіти і науки в цілому підтримало проект і вважає, що закон сприятиме збереженню позашкільних навчальних закладів усіх типів і форм власності та розширенню їх мережі, посиленню роботи з виховання підростаючого покоління.

Представник Міністерства економіки на засіданні зазначив, що включення основних фондів та іншого майна позашкільних навчальних закладів, яке належить платнику податків, до переліку активів, що не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу, не вирішить проблему їх функціонування.

Не підтримує проект і Міністерство фінансів.

Висновок Міністерства юстиції: основні фонди, земельні ділянки та інше майно позашкільного навчального закладу не підлягають вилученню, не можуть бути джерелом погашення податкового боргу.

Комітет детально обговорив проект і рекомендував Верховній Раді прийняти його в першому читанні.

Парламентарії розглянули проект закону про внесення змін до Закону України «Про охорону археологічної спадщини» (нова редакція) і відхилили його.

Члени комітету обговорили проект закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (щодо державного утримання студентів).

Законопроектом пропонується з дня опублікування закону збільшити період, упродовж якого діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на повне державне забезпечення в навчальних закладах, з 23-річного віку до закінчення цих закладів.

Необхідно нагадати, що постановою Кабінету Міністрів України № 226 від 5 квітня 2005 року «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», встановлено, що такі діти при вступі до вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації перебувають на державному утриманні до закінчення навчання.

Комітет, враховуючи вищезазначене, рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у першому читанні.

Члени комітету і запрошені розглянули ініційований урядом проект закону про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про розмежування земель державної та комунальної власності» (щодо земельних ділянок навчальних закладів державної власності).

Ним пропонується включити до чинного закону положення про віднесення до державної власності земель, закріплених за державними вузами.

Рекомендовано внести зазначений проект на розгляд Верховної Ради України.

Наталя ГРЕК, Іван ІЛЛЯШ.