Половина — спортовці, а решта хто?

Члени виконкому НОК України, засідання якого відбулося днями, прийняли рішення про проведення чергової ХІХ Генеральної асамблеї НОК 19 січня 2006 року. На ній планується затвердити остаточний склад делегації України на ХХ зимові Олімпійські ігри в Турині (Італія).

До речі, вже 47 українських атлетів мають олімпійські ліцензії, до кінця 2005 року планується завоювати ще 19. Щодо складу офіційної делегації, то вона налічуватиме 116 осіб, зокрема, 58 спортовців.

Було обговорено питання про визначення рейтингу національних федерацій з олімпійських видів спорту. Така схема дасть можливість НОКу надавати щорічну адресну фінансову допомогу відповідно до результатів спортсменів з тих чи інших видів спорту, діяльності федерації з проведення спортивних заходів тощо.

Ветеран ще потрібний

Знаменитий 38-річний воротар збірної Латвії з хокею Артур Ірбе, який розпочав нинішній сезон у складі клубу «Рига-2000», котрий бере участь у відкритому чемпіонаті Білорусі, найближчим часом, можливо, залишить Латвію і продовжить виступи за кордоном. Серед можливих місць працевлаштування воротаря, який має за плечима не один сезон виступів у НХЛ, називають Швецію та Росію. Про свої наміри пан Ірбе вже проінформував керівництво «Риги-2000».

Чергова жертва «тифозі» з Рима

Італійський футбольний клуб «Рома» оштрафовано на 25 000 євро за інцидент у матчі проти «Лаціо», коли в арбітра влучила кинута з трибун монета. Джанлука Папареста призначив штрафний поблизу воріт «Роми». Тоді й показали свій норов прихильники жовто-червоних і почали жбурляти пляшки та монети. Одна з них і «знайшла» синьйора Папаресту і залишила невеличкий поріз на обличчі.

Ви, либонь, пригадали, як торік під час матчу Ліги чемпіонів «Рома» — «Динамо» (Київ) в арбітра Андерса Фріске влучила запальничка і розбила шведові чоло. Матч після першого тайму тоді не поновили. Згодом «Ромі» зарахували технічну поразку, а стадіон клубу дискваліфікували на кілька матчів.

За кого голосував Блохін

Тренер національної збірної України Олег Блохін (на знімку) узяв участь у голосуванні ФІФА з визначення кращого футболіста світу, офіційна церемонія нагородження якого відбудеться 19 грудня в Цюріху. До чільної трійки Олег Володимирович вніс півоборонця англійського «Челсі» Френка Лемпарда, хавбека «Мілана» бразильця Кака та його співвітчизника, форварда з «Барселони» Рональдіньйо. Участь у голосуванні беруть тренери і капітани національних збірних.

До речі, тренери не мають права віддавати голоси за футболістів асоціації, яку вони представляють. Тому серед фаворитів Блохіна ми не побачили прізвища Шевченка. У номінації на звання кращої футболістки 2005 року трійка Олега Блохіна має такий вигляд: Бріджит Принц (Німеччина), Анна Люнгберг (Швеція), Марта (Бразилія).

Тим часом наставник нашої команди відвідав Венецію, де розміщується штаб-квартира фірми «Лотто» — технічного спонсора національної збірної України. В Італії пан Блохін обговорив дизайн футбольної форми для його колективу, в якій він виступатиме на фінальній частині чемпіонату світу 2006 року в Німеччині.

Продаж прав майже завершено

За сім з половиною місяців до початку чемпіонату світу-2006 швейцарська компанія Host Broadcast Servіces (забезпечуватиме телевізійну картинку з футбольних арен Німеччини) заявила, що продаж прав на ретрансляцію матчів практично завершений. На теперішній момент побачити ігри чемпіонату матимуть змогу жителі 208 країн.

Як уточнили в компанії, у вересні було реалізовано права на показ матчів на всій території Америки, а також на всі країни Африки. У Європі поки що забезпечено трансляцію на 90 відсотках території. Однією з країн, яка ще не купила права на показ чемпіонату світу, залишається Польща, чия збірна, як відомо, завоювала путівку до Німеччини.

Нагадаємо, що в Україні трансляцію чемпіонату світу 2006 року здійснюватимуть телекомпанії «Інтер» та ІCTV.

Сторінку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.