До кінця 2005 року в Києві планується затвердити генеральну схему розміщення культових споруд релігійних громад. Про це під час засідання Київської міської ради церков і релігійних організацій повідомив міський голова Олександр Омельченко. За його словами, генеральна схема розміщення культових споруд стане окремим розділом у генеральному плані розвитку міста до 2020 року. Водночас представники релігійних громад поскаржилися міському голові на Головне управління земельних ресурсів Київської міськдержадміністрації, котре нехтує бажання релігійних громад збудувати нові храми та культові споруди. Також вони вважають несправедливим, що релігійні організації сплачують за землю таку само орендну плату, як і комерційні організації.

О. Омельченко пообіцяв, що надалі питання виділення в Києві земельних ділянок для будівництва культових об’єктів обов’язково погоджуватимуться на засіданнях Київської міської ради церков і релігійних організацій. Зокрема, сьогодні на розгляді у міськраді перебуває 107 заяв від різних релігійних організацій на виділення земельних ділянок. А протягом останніх десяти років Київрада за клопотаннями релігійних організацій різних конфесій виділила 154 земельні ділянки. Загалом сьогодні у Києві віруючі задовольняють релігійні потреби у 155 культових будівлях, з яких 101— православного віросповідання, 325 релігійних організацій орендують приміщення під молитовні.

Київський міський голова повідомив, що цього року програмою соціально-економічного розвитку Києва закладено до бюджету 8,5 мільйона гривень на реставрацію культових споруд, пам’яток історії та культури. Серед найближчих планів київської влади — відбудова Десятинної церкви, церкви Іллі Пророка на вул. Жилянській, Миколаївського собору на Печерську, Стрітенської церкви на Львівській площі.

Вл. інф.