Учора Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк обговорив із членами Комітету з правових питань Національних зборів Соціалістичної Республіки В’єтнам проблеми формування у В’єтнамі інституцій Уповноваженого з прав людини та конституційного суду. В’єтнамська делегація — заступник голови Комітету з правових питань парламенту В’єтнаму Зіонг Нок Нгіу та член комітету Нгуєн Дик Чінь — приїхала до України для вивчення нашого досвіду з побудови цих поважних інституцій. Адам Мартинюк висловив захоплення героїчною історією в’єтнамського народу й аргументував потребу створення інституту омбудсмана тим, що в суспільстві існують порушення прав людини. Перший заступник глави українського парламенту зазначив, що цей орган в Україні підзвітний парламенту, але Верховна Рада не втручається у діяльність Уповноваженого. А. Мартинюк наголосив, що Уповноважена з прав людини в Україні Ніна Карпачова займає чесну позицію, і це їй вдалося навіть минулого року, незважаючи на розбіжності серед гілок влади.

Адам Мартинюк поінформував в’єтнамських колег про майбутні зміни у політичній системі України, які відбудуться з 1 січня наступного року у зв’язку з набранням чинності конституційної реформи, змін у виборчому законодавстві нашої держави. За прогнозом Першого заступника Голови Верховної Ради, до нового українського парламенту потраплять шість—сім партій і блоків. Серед них — НСНУ, БЮТ, Партія регіонів України, Народний блок В. Литвина, КПУ і СПУ. Водночас одним із недоліків сучасної політичної системи в Україні А. Мартинюк назвав те, що жодна політична сила не може взяти на себе відповідальність за ситуацію у країні.

Поза тим, Адам Мартинюк відзначив «надзвичайно важливу роль» українського парламенту під час президентських виборів. «У вкрай важких умовах, навіть оригінальних, ми зуміли втримати ситуацію у парламенті і вберегли суспільство від громадянської війни, — сказав він. — Чим підкреслили, що парламент — це справді гілка реальної влади». А. Мартинюк також висловив думку, що сталість майбутнього парламенту стане запорукою призначення уряду на триваліший період, аніж це було досі. Адже за останні 14 років в Україні змінилося 13 урядів.

Перший заступник глави парламенту також висловив сподівання, що після парламентських виборів Парламентська асамблея Ради Європи припинить моніторинг стосовно нашої держави. «Україна прагне гарантувати права і свободи громадян, наш народ волелюбний і, з другого боку, законослухняний, і цим необхідно розумно скористатися», — підкреслив

А. Мартинюк. Висловлюючи свої думки щодо створення конституційного суду у В’єтнамі, А. Мартинюк порадив в’єтнамським колегам: у суді не повинно бути політики. А судді не можуть бути партійними.