Динаміка зростання хабарництва цьогоріч порівняно з минулим роком — майже 180 відсотків. До того ж стаття 370 Кримінального кодексу України (провокація хабара) фактично не застосовується. Так, серед 3239 викритих фактів хабарництва у 2005 році лише один кваліфіковано за статтею 370 КК України (провокація хабара).

З огляду на це народні депутати Олександр Ткаленко, Анатолій Клименко та Георгій Буйко з урахуванням опрацьованого нормативно-правового матеріалу внесли зміни до Кримінального кодексу України. Парламентарії пропонують удосконалити механізми боротьби з корупцією та хабарництвом, зокрема посилити покарання за скоєння злочину. А також внести додаткові статті, які пов’язані з «вимаганням хабара» та «посередництвом у хабарництві». Адже на практиці в більшості випадків, зазначають автори документа, саме посередники схильні до хабарництва і виконують роль передавачів хавтура.

«Підкуп є найбільш небезпечним проявом корупції, — переконані народні обранці. — І, як доводить практика, чинні норми Кримінального кодексу України, в яких визначені склади хабарницьких злочинів та передбачена відповідальність за хабарництво, не дають змоги істотно поліпшити боротьбу з ним та не сприяють його зменшенню».

Вл. інф.