Шкільні канікули, які з радістю зустріли діти, додали головного болю їхнім батькам. До численних проблем додалася ще одна — куди прилаштувати вільне від занять чадо. Зі старшими — більш-менш зрозуміло. Телевізор довго не дивися, суп і котлети в холодильнику, коли виходитимеш, не забудь ключі. З малятами складніше.

Розмова, почута в одній установі, здивувала своєю буденністю.

— Куди ти Марійку свою діла?

— В архів здала.

Пізніше з’ясувалося, що нічого жахливого з восьмирічною Марійкою не сталося. Просто в архіві на час канікул організовано імпровізований «дитячий садочок» для дітей співробітників, змушених брати їх на роботу. Вихід із ситуації не найкращий. Можна, звичайно, долучити бабусь, скористатися відгулами. Адже ситуація цілком прогнозована і потребує кардинального рішення.

З’ясувалося, що таке рішення є. Як нам розповіли в Міністерстві освіти і науки, у всіх школах є плани роботи з дітьми під час канікул. Гуртки і спортивні секції в цей період мають працювати за розширеною програмою. Крім того, батьківський комітет може звернутися до керівництва школи з пропозицією організувати заняття групи продовженого дня.

У кількох школах Києва і Київської області ми довідалися, чим конкретно зайняті діти. За час канікул учні мають можливість відвідати театри, цирк, побувати в музеях і на виставках. У середній школі №115, наприклад, готуються до конкурсів КВК для молодших класів, читців, конкурсу «Роксолана» і т. ін. До того ж для учнів молодших класів працює група продовженого дня. План заходів розрахований так, щоб діти були під наглядом вихователя протягом робочого часу батьків. А в бучанській школі-дитсадку «Берізка», крім всього іншого, організовано додаткові уроки для дітей, що пропустили заняття з тих чи тих причин.

Отже, без догляду наші чада начебто не залишаться. Інша річ, що більшість батьків, з якими вдалося поспілкуватися, про роботу навчальних закладів у канікулярний час навіть і гадки не мають. Мама тієї само «зданої в архів» Марійки стверджувала, що на батьківських зборах їм про можливість залишити дитину в групі продовженого дня ніхто не казав. Може, і в її школі є чудові плани роботи на канікулах. Тільки не всі педагоги горять бажанням брати на себе зайву мороку із втілення їх у життя. А батьки, зі свого боку, не хочуть зайвий раз на них тиснути, побоюючись, що через конфлікт постраждають діти.