Експерименти із «шефством» промислових підприємств над збанкрутілими сільгосптовариствами тільки продовжують їх агонію. Так сталося і в селі Вікторівка Маньківського району. Один київський високопосадовець, земляк вікторівчан, два роки тому умовив керівництво «Укрзалізниці» «взяти на абордаж» господарство, що дихало на ладан. Благодійницею була «призначена» Шевченківська дистанція захисних лісонасаджень Одеської залізниці. Вона й сплатила борги селян, і почала господарювати на полях Вікторівки. Справи новоствореного агроцеху пішли вгору, а з власниками земельних та майнових паїв вчасно розраховувалися грішми та збіжжям.

Нинішньої осені залізничники заявили своїм підшефним, що настав час розлучатися. Договір оренди землі було розірвано, створений агроцех ліквідовано. Більше того, разом із своєю власною сільгосптехнікою колишні «шефи» завантажили на залізничні платформи 7 колісних тракторів, зернозбиральний комбайн, 5 вантажних автомобілів, ківшовий екскаватор. Вся ця машинерія належала колишньому ТОВ «Вікторівка». Орендарі вилучили її на «законних» підставах — як компенсацію за вкладені в господарство кошти.

Не тільки селяни з Вікторівки лишились після хазяйнування «варягів» біля розбитого корита. Таке само становище в господарств, які бралися «витягувати з прірви» ВАТ «Азот» та навіть один дуже відомий банк.

Черкаська область.