Сьогодні стартує незвична експедиція до Гімалаїв. А кілька днів тому їй було приурочено прес-конференцію, на якій президент НОК України Сергій Бубка вручив прапор команді сходжувачів.

Отже, вперше в історії світового спорту буде зроблено спробу провести міні-змагання з кількох олімпійських видів на захмарних висотах Гімалаїв.

Експедиція українських любителів гірських сходжень підніметься на безіменну гімалайську гору (близько 6000 метрів). На ній у надважких умовах супервисокогір’я експедиція підніме прапор Національного олімпійського комітету України і проведе змагання зі стрибків у довжину, штовханні ваги, піднятті (поштовху) гранично можливої ваги та ін. Керівник експедиції майстер спорту, заслужений журналіст України Валентин Щербачов — здійснив уже чотирнадцять екстремальних спортивних подорожей до Гімалаїв. Він стверджує, що таку програму можливо виконати задля слави українського спорту.

А головна мета гірськосходжувачів — привернути увагу владних структур до розвитку спорту як важливої галузі в царині виховання справжніх патріотів. Адже, на жаль, фізична культура і спорт в Україні поки що не мають потрібної уваги та належного фінансування.

До речі, Валентин Щербачов і його команда збираються назвати вершину, на якій буде проведено цю акцію, Українським олімпом.