Міністерство внутрішніх справ повинно охороняти культурні цінності нашої країни за рахунок власного бюджету та брати всю відповідальність на себе. Так вважає голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Лесь Танюк.

Сьогодні держава все менше приділяє уваги проблемам культури. Це призводить до непоправних втрат унікальних об’єктів. Типовим прикладом цього є розкрадання фондів Центрального державного історичного архіву України у Львові. Йдеться про тисячі документів, фотографій, королівські пергаментні грамоти. Вартість викраденого — приблизно п’ять тисяч доларів. Цікава позиція керівництва Львівського архіву: спершу воно заявляло, що нічого особливого не сталося, тепер змінило думку.

Пожежі, затопленя, крадіжки з музейних установ — все це результат халатного й байдужого ставлення чиновників до проблем культури. Фінансування культурних програм здійснюється за залишковим принципом. Проблеми, що накопичуються у сфері культури та духовності, створюють загрозу самому існуванню Архівного та Музейного фондам України, вважає Лесь Танюк.